Emil Constantinescu despre Siria: „România nu se află în joc de data aceasta”

Data publicării:
emil constantinescu - 5521447-Mediafax Foto-Bogdan Danescu

„E un semnal, de data aceasta e evident că nu e vorba de un război, SUA ezită să repete ce s-a întâmplat în Irak și Afganistan. De aceea s-a anunțat clar că nu se va interveni cu trupe. Nu va fi o ocupare, va fi un semnal”, a explicat Emil Constantinescu după anunțul făcut de Barack Obama pe tema Siriei.

„Lucrurile nu sunt simple. Cea mai aproape de noi a fost intervenția din Bosnia Herțegovina, un război ciudat, în care armatele omorau civilii, nu s-au bătut între ele. Comunitatea trebuie să intervină, ONU nu poate, e blocat prin Consiliul de Securitate, nu are niciun tip de forță militară de intervenție. Germania continuă să poarte amintirea războiului, refuză justificat, nu participă”, a adăugat el.

„Situația e complicată, pentru că teoretic există lovituri chirugicale, dar practic nu există. Civilii, până la urmă, plătesc, trebuie readusă ideea că pacea e bunul cel mai important. Războiul e asociat cu escaladera crimelor, violurilor, abuzurilor din toate părțile. Alt lucru ce complică situația e faptul că pretextul intervenției în Irak au fost armele chimice, care nu au existat. SUA sunt foarte prudente acum”, a explicat Emil Constantinescu.

„România nu se află în joc de data aceasta. Franța a intervenit pentru că e vorba de un teritoriu în care are tradiții foarte mari. Fostele țări coloniale deși încearcă să uite trecutul, au responsabilități în aceste zone. Franța vrea din nou să afirme. Este vorba despre principii. România și-a jucat rolul în 1999 pentru că era țara cu mare influență în Balcani”, a subliniat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri