Epicentrul coronavirusului se mută din nou. Europa şi SUA, lăsate în urmă după trei zile de creştere explozivă în America Latină

Data publicării:
Copil cu mască sanitară în favele, în Brazilia
Foto: Pedro Vilela/Getty Images

America Latină a raportat mai multe noi cazuri de coronavirus decât Statele Unite sau Europa pentru trei zile consecutiv. Creşteri explozive ale cifrelor infectărilor au loc în Brazilia, Peru şi Mexic, arată analizele Universităţii Johns Hopkins şi ale OMS, scrie CNN.

Regiunea Americii Latine, formată din America de Sud şi America Centrală (inclusiv Mexic) a raportat 32.854 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Brazilia este ţara cea mai afectată din regiune şi numără mai mult de jumătate dintre acestea.

Luni, Brazilia a devenit a treia ţară din lume ca număr de contaminări cu coronavirusul, urcând de la locul al şaselea, în spatele SUA şi Rusiei.

Comunitatea ştiinţifică este de părere că datele anunţate de minister sunt mult subestimate, posibil de până la 15 ori, ţara efectuând încă prea puţine teste.

Un dezastru sanitar şi umanitar în creştere

Dezastrul din America de Sud nu primeşte atenţia globală pe care o primește criza din Europa sau SUA, dar virusul nu ţine cont de geografie şi loveşte la fel de puternic. În America de Sud, oraşe majore au fost lovite cu aceeași forță precum Madrid, Milano sau New York, însă, spre deosebire de acestea, ele nu au sisteme medicale care să amelioreze situația. Oraşele din Brazilia îngroapă şiruri de scrie în gropi comune, iar sute de ecuadorieni caută cadavrele celor dragi în spitale cu mult depăşite numeric şi tehnologic.

Citiți șiOrașul în care coronavirusul a demolat sistemul medical: Cadavrele zac abandonate pe străzi, pe bănci și pe holurile spitalelor

Dezastrul sanitar din America de Sud este amplificat și de situația economiei din țările de pe acest continent. Multe dintre ele în curs de dezvoltare, țările latino-americane nu și-au permis închiderea completă a economiei, de teama reverberațiilor economice. Acum, însă, situația devine și mai periculoasă, în condițiile în care carantina pune un stres major pe societăți deja puternic afectate de sărăcie și penurie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri