Franța sprijină SUA pe tema unei acțiuni militare în Siria

Data publicării:
hollande cu arcul -AFP Mediafax Foto-CHARLES PLATIAU

 

Francois Hollande a spus că sunt luate în calcul toate opțiunile și că nu este exclusă o lovitură militară în următoarele zile. Germania a anunțat că nu i s-a cerut să participe și această opțiune nu este luată în calcul, iar Rusia a salutat votul din Parlamentul britanic, spunând  că el reflectă faptul că opinia publică înțelege pericolele unui atac, relatează BBC.

Experții ONU urmează să își finalizeze activitatea în Siria pe tema armelor chimice vineri seară, iar rezultatele preliminare vor fi transmise sâmbătă secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. 

Într-un interviu pentru Le Monde, Hollande a spus că votul britanic nu va face nicio diferență în susținerea sa față de o acțiune împotriva guvernului sirian. „Fiecare țară dispune de suveranitatea de a participa sau nu în operațiune”, a spus el. Potrivit lui Hollande, dacă membrii Consiliului de Securitate nu pot acționa din cauza opoziției Rusiei și Chinei, se va forma o coaliție, ce va cuprinde state din Liga Arabă și din Europa. 

El a exclus varianta unor lovituri militare atât timp cât în Siria se află inspectorii ONU, dar nu și posibilitatea unei acțiuni până miercuri, când Parlamentul francez urmează să dezbată chestiunea. 

Într-o declarație, joi, Casa Albă a spus că procesul decizional al lui Barack Obama „va fi ghidat de ceea ce este în interesul SUA”. Casa Albă a subliniat că președintele „este de părere că aici sunt interese esențiale în joc pentru SUA”. 

Mai mult de 100.000 de persoane au murit de la declanșarea conflictului în Siria, în martie 2011. Circa 1,7 milioane de persoane s-au refugiat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri