Fundația Nobel nu ia premiul pentru pace. Încercarea de a reinvita Rusia și Belarus la banchet a eșuat

Data publicării:
banchetul premiilor nobel sala mare cu mese și fast
Fundația Nobel a spus că decizia sa a fost luată pentru a preveni o nouă „polarizare”. Apoi a revenit și asupra acestei decizii. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Ambasadorii din Rusia și Belarus au fost invitați să participe la banchetul Premiului Nobel, după ce au fost excluși anul trecut din cauza invaziei Ucrainei. Tentativa de a face pace a eșuat. După o zi, Fundația Nobel și-a retras invitațiile, în urma reacțiilor negative și a amenințărilor cu boicotul, informează CNN și Skynews.

Iranul a fost invitat și la evenimentul din decembrie din capitala suedeză Stockholm, după ce a fost exclus anul trecut.

„Este clar că lumea este din ce în ce mai împărțită în sfere, în care dialogul dintre cei cu opinii diferite este redus”, a declarat Vidar Helgesen, directorul executiv al Fundației Nobel, într-o declarație joi.

„Pentru a contracara această tendință, ne extindem acum invitațiile de a celebra și înțelege Premiul Nobel și importanța științei libere, a culturii libere și a societăților libere și pașnice”, a spus Helgesen.

Rușii și belarușii au fost excluși de la nenumărate evenimente de când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, care a fost puternic asistată de Minsk, în februarie 2022.

Sportivilor din Rusia și Belarus li s-a interzis să concureze la numeroase evenimente sportive, iar diplomații sunt excluși în mod regulat de la summituri.

Iar acum, Fundația Nobel a spus că decizia sa a fost luată pentru a preveni o nouă „polarizare”.

„Realizările recunoscute de Premiul Nobel necesită deschidere, schimb și dialog între oameni și națiuni. Fundația Nobel ar dori să transmită acest mesaj tuturor”, se arată într-un comunicat.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că nu se aștepta ca fundația să invite Rusia la evenimentul din acest an.

„Fundația Nobel decide în mod natural pe cine vrea să invite. Dar eu, la fel ca mulți alții, am fost surprins că Rusia a fost invitată”, a spus Kristersson într-o declarație trimisă vineri pentru CNN.

„Nu aș fi făcut-o dacă aș trimite invitații la o ceremonie de decernare a premiilor și înțeleg că asta deranjează mulți oameni atât în Suedia, cât și în Ucraina”, a adăugat el.

Un membru suedez al Parlamentului European a calificat decizia ca fiind „extrem de nepotrivită”

„Comitetul Nobel contribuie la crearea unui precedent, un precedent foarte periculos, dând undă verde pentru a invita Rusia la o petrecere plină de farmec, în timp ce rachetele cad peste centrele culturale ucrainene și ucid copii”, a declarat europarlamentarul liberal suedez Karin Karlsbro la postul național suedez.

Karlsbro s-a întrebat de ce fundația a invitat „trei state necinstite... care își suprimă cetățenii, aduc război și teroare atât în țările lor, cât și în cele vecine” și „nu subscriu în niciun caz la valorile democratice”.

„Este o viziune incredibil de naivă și subminează coeziunea de care avem nevoie în întreaga societate la nivel global, în Europa, pentru a sprijini Ucraina să câștige acest război și să-l oprească pe Putin”, a spus ea.

După o zi, Fundația Nobel retrage invitația reprezentanților Rusiei, Belarusului și Iranului la banchet

Fundația a declarat că a luat notă de „reacțiile puternice din Suedia” și a ales să nu invite „ambasadorii Rusiei, Belarusului și Iranului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm”. Mai mulți oficiali suedezi au decis, de asemenea, să nu participe la ceremoniile de la Stockholm, în semn de protest, după ce fundația invitase inițial reprezentanți din aceste țări. Unii oficiali au menționat conflictul Rusiei cu Ucraina și problemele legate de drepturile omului ale Iranului drept motive pentru decizia lor de a boicota invitația.

Fundația Nobel și-a inversat, de asemenea, politica de lungă durată de excludere a liderului democraților din Suedia, un partid de extremă dreaptă care face parte din guvernul de coaliție al țării.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că a fost invitat pentru prima dată, liderul democraților din Suedia, Jimmie Akesson, a respins invitația.

„Îmi pare rău, sunt ocupat în acea zi”, a scris el pe Facebook.

Banchetul Nobel are loc anual la Stockholm pe 10 decembrie, unde sunt acordate cinci din șase premii Nobel. Premiul Nobel pentru Pace este acordat la Oslo, Norvegia.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri