Germania a pierdut urma a 600.000 de refugiați

Data publicării:
refugiati germania getty

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Germania spune că sistemul de înregistrare a refugiaţilor funcţionează cu greutate. Aceasta ar putea fi o explicaţie pentru faptul că, în acest moment, autorităţile nu ar şti unde se află 600 de mii de oameni, după cum scrie publicaţia britanică The Daily Mail. Anul trecut, în Germania au intrat 1,1 milioane de refugiaţi.

Germania a cerut Turciei să-și respecte angajamentele luate privind oprirea valului de imigranți. În condiţiile în care între 2.000 şi 3.000 de refugiaţi continuă să intre zilnic în Grecia, venind dinspre Turcia, cancelarul Angela Merkel critică deciziile de închidere a granițelor luate de unii dintre membrii Uniuni Europene.

Aflat în vizită în Slovenia, premierul ungar Viktor Orban a afirmat că Bulgaria şi Macedonia ar trebui să ridice garduri la graniţa cu Grecia, ca să oprească valul de imigranţi.

„Sunt ferm convinsă că problema imigraţiei ilegale poate fi rezolvată doar prin cooperare. Trebuie să acţionăm asupra cauzelor migraţiei. Interesul nostru major în Uniunea Europeană este să păstrăm zona Schengen. Deciziile unilaterale ale unor state ne vor îndepărta de acest scop. E nevoie de o soluţie europeană”, a spus cancelarul Angela Merkel.

Premierul Turciei i-a promis cancelarului german Angela Merkel că ţara sa va face tot posibilul pentru a opri valul de imigranţi, dar a avertizat că, în lipsa unei soluţii pentru conflictul din Siria, criza refugiaţilor riscă să devină o tragedie umanitară.

Problema refugiaţilor a creat o nouă situaţie. Ne confruntăm cu problema refugiaţilor sirieni care vin din ţări terţe. Vin direct în Turcia cei care vor să scape cu viaţă. Ne vom menţine politica uşilor deschise”, a promis Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.

Europa, copleșită. Efective insuficiente pentru controlul la frontieră

Autorităţile de la Berlin, dar şi cele regionale fac eforturi pentru a opri valul de imigranţi care încearcă să intre în Germania. Ministrul german de interne a anunţat o extindere pe perioadă nedeterminată a controalelor de la frontierele Germaniei, măsură contestată de poliţiştii de frontieră, care se plâng că nu au suficiente efective.

Reprezentanţii poliţiei de frontieră germane spun că menţinerea controalelor la graniţă poate fi menţinută pentru încă trei săptămâni, cel mult, pentru că nu sunt suficienţi poliţişti.

Angajaţii serviciilor vamale au adunat peste două milioane de ore suplimentare după ce Berlinul a introdus controalele la frontiere în septembrie anul trecut. Perioada de controale urma să expire pe 13 februarie. În acest timp, mii de imigranţi continuă să traverseze Marea Egee şi îşi continuă drumul spre Germania, prin ţările balcanice, în pofida iernii grele.

 „Sunt uimit să văd atât de multe familii, şi copii printre ele, în aceste condiţii extrem de dificile. Dacă vorbim cu oamenii, înţelegem de ce pleacă, pentru că sunt disperaţi din cauza a ceea ce se întâmplă în ţările lor, Siria, Irak, Afganistan, şi nu este uşor să ia decizia prin care practic îşi riscă vieţile pentru a veni aici”, spune Volker Tuerk, reprezentant al Agenţiei ONU pentru refugiaţi.

Dincolo de aspectul umanitar, sunt însă motive de îngrijorare, fie că vorbim de migranţii strict economici, fie de riscul ca teroriştii să profite de valul migrator pentru a pătrunde mai uşor în Europa. Premierul francez este de părere că actuala criză a migranţilor poate ameninţa chiar proiectul european.

„Nu putem spune sau accepta faptul ca toţi refugiaţii, oricine fuge de teribilul război din Irak şi Siria, sunt bineveniţi în Europa”, a declarat premierul francez, Manuel Valls.

Să închidem frontierele? a fost întrebat.

„Nu, altfel societăţile noastre vor fi destabilizate. De aceea este un proces lung şi dificil, dar şi o criză care ameninţă chiar şi proiectul european. Înseamnă că, înainte de toate, trebuie găsită o soluţie în Siria şi Irak, şi trebuie distrus ISIS”, a fost răspunsul oficialului de la Paris.

Între timp, tragediile migraţiei se ţin lanţ. În Marea Egee, 44 de oameni, printre care 22 de copii, au murit după ce mai multe bărci s-au scufundat. Încercau să ajungă din Turcia în insulele greceşti şi de aici mai departe prin Balcani spre Europa Centrală, în special în Germania.  

Citiți și:

Dușul rece al Germaniei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri