Sari la conținut

GRECIA | Guvernul pleacă dacă grecii spun „DA” duminică

Anunţul a fost făcut de ministrul elen de Finanţe, care declarase anterior că Atena speră într-o înţelegere cu creditorii după referendum. În schimb, printre creditorii statului elen domneşte scepticismul.

Şefa FMI, Christine Lagarde afirmă că Grecia trebuie întâi să-şi reformeze economia, dacă vrea să fie ajutată cu datoriile. Iar preşedintele Consiliului European spune că Europa vrea să ajute Grecia, dar că Atena trebuie să se lase ajutată. Yanis Varoufakis a afirmat, în cadrul unui interviu la postul public de televiziune din Grecia, că speră să ajungă la un acord cu creditorii cât mai repede după referendum.

„Ţinta noastră este să ajungem la o înţelegere în cursul zilei de luni, în timpul şedinţei Eurogrupului, şi sunt pregătit să uit tot ce s-a întâmplat până acum. Suntem gata să acceptăm chiar şi măsuri stricte, atât timp cât sunt sustenabile din punct de vedere al creşterii economice, astfel încât Grecia să poată să se dezvolte, „Grexit” să dispară şi să nu fim în aceeaşi situaţie şi peste câteva luni”, a declarat Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finanţe. Creditorii statului elen aşteaptă acum rezultatul referendumului de duminică pentru a începe o nouă rundă de discuţii. Directorul FMI, Christine Lagarde, speră că scrutinul, indiferent de rezultat, va clarifica situaţia, deoarece va indica clar determinarea poporului grec şi mandatul popular al guvernului de la Atena.

Având în vedere situaţia în care ne aflăm, presupun că ar fi de preferat să vedem mai întâi acţiuni hotărâte pentru reforme. Este de datoria guvernului grec să decidă dacă au un mandat. Sper că guvernul va proteja cetăţenii Greciei şi că va avea ca principale obiective refacerea stabilităţii, sustenabilităţii, să creeze creştere şi să elimine multe dintre constrângerile şi blocajele care afectează dezvoltarea economiei greceşti”, a declarat Christine Lagarde, directorul FMI. În timp ce premierul Alexis Tsipras îşi îndeamnă concetăţenii să voteze NU la referendum, opoziţia face campanie pentru un vot pozitiv.

"NU" înseamnă o presiune puternică pentru un acord viabil din punct de vedere economic care să ofere o soluţie pentru datoriile noastre, să nu facă aceste datorii să crească şi să nu submineze eforturile noastre de a ajuta economia şi societatea greacă”, a declarat Alexis Tsipras, premierul Greciei.

„Cer poporului grec să stea calm şi unit, mai presus de orice. Am trecut prin multe. Uniţi, vom depăşi acest moment şi vom sta din nou în picioare”, a declarat Antonis Samaras, fost premier grec. Cu cât se apropie data referendumului, grecii înclină şi mai mult către acceptarea propunerilor de reformă venite de la creditori. Chiar şi aşa, încă deţin majoritatea cei care spun că vor vota NU.