„Iarna eternă”: Mai mult de jumătate din populația Pământului ar muri de foame în urma unui război nuclear (Science)

Data publicării:
Test nuclear în poligonul din Nevada
Incendiile provocate de sutele sau miile de explozii nucleare produse într-un război total ar elibera în atmosferă milioane de tone de funingine care ar bloca apoi lumina soarelui. În poză: Singurul test în care a fost folosit un obuz cu încărcătură nucleară, Poligonul de teste nucleare din Nevada, 1953. Foto: Profimedia Images

Un război nuclear ar perturba atât de mult clima Pământului încât miliarde de oameni ar putea muri de foame, după cum o arată cel mai extins studiu al fenomenului de „iarnă nucleară” realizat vreodată, informează Science. Cu toate că efectele exacte rămân neclare, descoperirea evidențiază pericolele izbcnirii unui război nuclear și oferă date vitale despre felul în care ne putem pregăti pentru alte dezastre globale, potrivit cercetătorilor.

Cercetarea a fost realizată într-un moment în care invazia Ucrainei a adus lumea în „una din cele mai îngrijorătoare perioade” în privința pericolului izbucnirii unui război nuclear, potrivit lui Seth Baum, director executiv al Institutului Riscului Catastrofic Global. Doar criza rachetelor din Cuba din 1962 și incidentul Able Archer din 1983, când Uniunea Sovietică a intepretat un exercițiu militar al NATO drept un atac real, au adus lumea mai aproape de un conflict nuclear decât războiul din Ucraina.

Oamenii de știință au știut de mult timp că exploziile uriașe pot arunca în aer destul praf, cenușă și funingine încât să afecteze clima la nivel global.

Muntele Tambora, care face acum parte din teritoriul Indoneziei, a provocat în 1815 cea mai puternică erupție vulcanică din istorie, iar în lunile ce au urmat, materia aruncată în atmosferă a blocat atât de mult lumina Soarelui încât anul 1816 a rămas cunoscut drept „anul fără vară”. Din cauza temperaturilor joase și a lipsei de lumină, culturile agricole au fost devastate, iar foametea a afectat întreg globul.

Timp de mai multe decenii, cercetătorii au avertizat că o astfel de catastrofă ar putea avea loc și după un război nuclear, în timp ce incendiile provocate de sutele sau miile de explozii nucleare ar elibera în atmosferă milioane de tone de funingine care ar bloca lumina Soarelui.

Chiar și un război nuclear regional ar fi o catastrofă pentru întreaga planetă

Un studiu precedent, condus în 2020 de Jägermeyr, a arătat cum până și un război nuclear de mici dimensiuni, precum un posibil conflict între India și Pakistan, ar provoca pierderi masive pentru culturile agricole din toată lumea. 

O cercetare din 2018 a arătat că detonarea simultană a 100 de arme nucleare e suficientă pentru reducerea cu 20% a luminii venite de la Soare, producerea de ploi acide şi afectarea unui număr suficient de terenuri arabile pentru a provoca o criză alimentară care să conducă ulterior la o foamete mondială.

Noul studiu ia în calcul șase posibile războaie nucleare și include statistici care se aplică atât pentru activitatea fermelor, cât și pentru cea a pescăriilor.

Test nuclear SUA
La câțiva ani după un război nuclear între SUA și aliații săi contra Rusiei, media globală de calorii produsă ar scădea în proporție de 90%, ceea ce va lăsa în jur de 5 miliarde de oameni morți de foame. În poză: Test nuclear efectuat de SUA în Atolul Bikini din Insulele Marshall, 1946. Foto: Profimedia Images

Cercetătorii estimează că o serie de atacuri cu arme nucleare ar introduce în atmosferă între 5 și 150 de milioane de tone de funingine. Aceștia au simulat schimbările care se vor manifesta în cazul luminii Soarelui, a temperaturii și a precipitației și au monitorizat reducerea producției de porumb, orez, soia, grâu și a capturilor de pește.

La câțiva ani după un război nuclear între SUA și aliații săi contra Rusiei, media globală de calorii produse ar scădea în proporție de 90%, ceea ce va lăsa în jur de 5 miliarde de oameni morți de foame, potrivit raportului cercetătorilor.

În cel mai rău caz, un război între India și Pakistan ar duce la o producție agricolă globală redusă la jumătatea valorii normale și ar provoca moartea a 2 miliarde de oameni.

Foametea mondială: scenarii de coșmar și posibile soluții 

Echipa a încercat să simuleze impactul strategiilor de economisire a alimentelor, precum convertirea furajelor și a resturilor menajere în mâncare. În cazul războaielor mai extinse, aceste eforturi nu ar ajuta să salveze prea multe vieți.

Cu toate că studiul „aduce o contribuție foarte valoroasă” în efortul de a ne imagina cum s-ar desfășura un astfel de scenariu apocaliptic, potrivit lui Baum, estimările trebuie interpretate cu mare grijă.

Există prea multe necunoscute în legătură cu felul în care umanitatea ar reacționa în fața unei catastrofe globale pentru a putea să determinăm numărul de victime la nivel mondial.

Situation in Ukrainian city of Mariupol
Doar criza rachetelor din Cuba din 1962 și incidentul Able Archer din 1983, când Uniunea Sovietică au intepretat un exercițiu militar al NATO drept un atac real, au adus lumea mai aproape de un conflict nuclear decât războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Scenariile de coșmar i-au inspirat deja pe alții să caute modalități de a lupta împotriva foametei iminente. David Denkenberger, cofondatorul ONG-ului Alianța pentru Hrănirea Pământului în Dezastre, explorează idei precum sporirea producției de „alimente rezistente”, cum ar fi algele marine, adaptarea fabricilor de hârtie pentru a produce zahăr, convertirea gazelor naturale în proteine cu ajutorul bacteriilor și relocarea culturilor agricole pentru a face față unei clime alterate.

Denkenberger crede că astfel de metode ar putea crește în mod dramatic cantitatea de alimente accesibile oamenilor. „Chiar dacă un substitut nu are un gust la fel de bun ca porumbul, este mai bine decât să mori de foame”, a spus Denkenberger.

Astfel de exerciții de imaginație pot să ajute umanitatea să se pregătească pentru efectele schimbărilor climatice și a altor dezastre. „Nu este vorba doar despre iarna nucleară; rezistența ne ajută în fața multor alte catastrofe, precum erupția unui supervulcan”, a precizat Denkenberger.

Concluzia evidentă pentru toți oamenii de știință este că un război nuclear ar trebui evitat cu orice preț. „Analiza lor arată ceva foarte important de transmis: că iarna nucleară este foarte, foarte rea.”

Citește și: De ce Satan 2, „autobuzul” cu rachete hipersonice nucleare al lui Vladimir Putin, nu prea are mare valoare strategică

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri