Imagini din satelit. Cât de mult a scăzut poluarea după ce coronavirusul i-a băgat pe oameni în case

Data actualizării: Data publicării:
imagini surprinse de satelitul Copernicus, al Agenţiei Europene pentru Spaţiu, care arată reducerea poluării deasupra Italiei, datorate coronavirusului
Foto: esa.int

Cele mai noi date furnizate de satelitul Copernicus Sentinel al Agenţiei Spaţiale Europene (ASE) arată scăderi  semnificative ale poluării atmosferice deasupra întregii Europe, ca urmare a reducerii transporturilor impuse de măsurile de carantină instituite pe acest continent, se arată într-un comunicat difuzat de site-ul oficial al ASE.

„Noile imagini arată în mod clar reducerea drastică a concentraţiilor de dioxid de azot deasupra principalelor oraşe europene, în special Milano, Paris sau Madrid. Datele prezintă aceste concentraţii, înregistrate în perioada 14-25 martie 2020, comparativ cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut”, se arată în documentul publicat de Agenţia Spaţială Europeană.

imagini satelit Copernicus al Agenţiei Spaţiale Europene care arată reducerea poluării atmosferice deasupra Spaniei
Diferenţa concentraţiilor de dioxid de azot înregistrate deasupra Spaniei. Foto: esa.int

Practic, impunerea carantinei a dus la o scădere dramatică a transporturilor aeriene şi a traficului rutier, precum şi a diverselor industrii care generează poluanţi atmosferici.

Date similare, care arată reducerea concentraţiile poluanţilor atmosferici, în special dioxidul de azot, au fost prezentate recent şi de către Agenţia Europeană de Mediu.

Date furnizate de satelitul Copernicus al Agenţiei Spaţiale Europene arată reducerea poluării atmosferice în Europa
Reducerea concentraţiilor de dioxid de azot deasupra Franţei. Foto: esa.int

Astfel, în ultimele săptămâni concentraţiile de dioxid de azot, unul dintre poluanţii emişi de autovehicule şi care afectează cel mai grav sănătatea umană, au înregistrat scăderi semnificative în mai multe oraşe europene.

În Milano, concentraţia medie de dioxid de azot din ultima lună a fost cu 24% mai mică, în comparaţie cu cea înregistrată în urmă cu două luni. De asemenea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, concentraţia a fost cu 21% mai scăzută.

În Barcelona, nivelurile de dioxid de carbon au scăzut cu 40%, de la o săptămână la alta şi cu 55%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În Madrid, s-a înregistrat o scădere de 56% a poluanţilor atmosferici, de la o săptămână la alta.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri