Irak: Şiiţii majoritari refuză să împartă puterea cu sunniţii şi minoritatea kurdă. SIIL fuzionează cu aripa siriană a Al Qaida

Data publicării:
irak-2

Premierul şiit al Irakului a respins ideea unui guvern de uniune naţională, după două zile de negocieri mediate de secretarul american de stat Johh Kerry. Decizia şefului guvernului pune în pericol unitatea Irakului, spun unii analişti, cu atât mai mult cu cât gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant a fuzionat cu aripa siriană a grupării Al-Qaida şi anunţă că va prelua controlul asupra Bagdadului în cel mult o lună. Între timp, cel puţin 12 oameni au murit în urma unor atentate cu maşină-capcană la sud de Bagdad, iar alţi patru în oraşul Kirkuk, controlat de kurzi în nordul ţării.

În ciuda negocierilor intense din ultimele zile, impulsionate şi de americani, premierul şiit de la Bagdad refuză să accepte formarea unui alt guvern. „Apelul de formare a unui guvern de uniune naţională este o lovitură dată Constituţiei şi procesului politic din această ţară”, a declarat Nouri al-Maliki.

Decizia sa este extrem de riscantă, în condiţiile în care guvernul de la Bagdad nu mai controlează vestul ţării, dominat de sunniţi, şi nordul locuit majoritar de kurzi. În aceste condiţii, Irakul riscă să se scindeze, mai ales că liderii kurzi vorbesc tot mai mult despre proclamarea independenţei.

Fără o hotărâre clară - de schimbare - luată de liderii irakieni, orice încercare a Statelor Unite sau a aliaţilor de a riposta este limitată, chiar imposibilă”, şi-a declinat responsabilitatea John Kerry, secretarul de stat american.

SIIL şi Al Qaida, din nou aliate

Gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant a fuzionat cu aripa siriană a grupării Al Qaida, iar ţinta comună a radicalilor islamişti este clară pentru toată lumea - capitala Bagdad. „E doar o chestiune de timp, mai puţin de o lună. Oficialii irakieni le cer şiiţilor să lupte împotriva noastră, dar vom ajunge foarte curând în Bagdad, iar oraşul va cădea”, afirmă un luptător SIIL.

În cursul zilei de miercuri, forţele guvernamentale irakiene au respins mai multe atacuri ale trupelor islamiste asupra rafinăriei de petrol de la Baiji, cea mai mare din ţară. Raidurile aeriene asupra mai multor zone controlate de insurgenţi s-au soldat cu 38 de morţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri