Japonia înregistrează cel mai mic număr de nașteri din ultimii 125 de ani. Criza demografică a atins nivelul „critic”

Data publicării:
mamă cu un bebeluș în brațe în Japonia
Premierul Japoniei a spus că rata scăzută a natalității este „cea mai mare criză cu care se confruntă Japonia”. Foto: Profimedia Images

Numărul nou-născuților în Japonia a scăzut pentru al optulea an la rând în 2023, stabilind un nou record negativ, potrivit datelor oficiale, scrie The Guardian. Guvernul japonez consideră că rata natalității, care a ajuns la cel mai mic nivel înregistrat vreodată în Japonia, este într-o „stare critică”.

Cei 758.631 de bebeluși care s-a născut în Japonia în 2023 reprezintă un număr cu 5,1% mai mic decât cel înregistrat cu un an în urmă, potrivit Ministerului Sănătății și Bunăstării. Rata natalității este la cel mai mic nivel de când Japonia a început să țină statistica în 1899.

Numărul căsătoriilor a scăzut și el cu 5,9%, ajungând la 489.281 de cupluri. Este pentru prima dată în ultimii 90 de ani când numărul de cupluri noi a scăzut sub jumătate de milion.

Acesta este unul dintre principalele motive ale scăderii ratei natalității, într-o țară unde se întâmplă foarte rar ca cuplurile necăsătorite să facă copii.

Sondajele arată că mulți tineri din Japonia nu văd cu ochi buni posibilitatea de a se căsători și de a face copii din cauza lipsei locurilor de muncă, prețurilor mari care cresc într-un ritm mai accelerat decât salariile și culturii corporatiste care nu este compatibilă cu viața de familie.

Secretarul-șef de cabinet, Yoshimasa Hayashi, a declarat marți pentru reporteri că scăderea ratei natalității a ajuns într-o „stare critică”.

În următorii șase ani, când populația tânără va începe să scadă rapid, va fi ultima șansă pentru a inversa trendul, a spus Hayashi. „Nu mai este timp de pierdut.”

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a spus că rata scăzută a natalității este „cea mai mare criză cu care se confruntă Japonia” și a anunțat un pachet de măsuri menite să susțină financiar familiile și să le încurajeze să facă mai mulți copii.

Experții se îndoiesc de eficiența măsurilor care vin în special în ajutorul persoanelor ce sunt deja căsătorite sau plănuiesc deja să facă copii și nu îi ajută cu nimic pe tinerii tot mai numeroși care se feresc să facă acest pas.

Numărul nou-născuților este în scădere de 50 de ani în Japonia, atunci când a ajuns la 2,1 milioane, iar declinul a fost mult mai rapid decât se preconiza.

Populația Japoniei de peste 125 de milioane de oameni ar urma să scadă cu aproximativ 30% în următorii 45 de ani până la 87 de milioane.

O populație în scădere și tot mai îmbătrânită va avea un impact negativ mare pentru economia și siguranța națională a țării într-o perioadă în care Japonia încearcă să își întărească forțele armate pentru a combate ambițiile teritoriale tot mai agresive ale Chinei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri