Kim Jong-un face un pas înapoi și suspendă mobilizarea trupelor militare la granița cu Coreea de Sud

Data publicării:
Kim Jong-un sustine o conferinta de presa la Phenian, in Coreea de Nord
Kim Jong-un Foto: Agerpres

Liderul de la Phenian, Kim Jong-un a făcut un pas înapoi și a suspendat planurile de acțiune militară împotriva Coreei de Sud, într-o mișcare surpriză, în contextul escaladării tensiunilor în peninsulă, scrie The Guardian.

Kim a luat această decizia în cadrul unei reuniuni a comisiei militare centrale a partidului aflat la putere, potrivit agenției oficiale de știri KCNA. Niciun motiv oficial nu a fost invocat pentru această decizie neașteptată, dar unii experți au speculat că regimul a decis să dea înapoi pentru a oferi Sudului posibilitatea de a face anumite concesii care ar putea viza redeschiderea complexului industrial Kaesong, cândva un simbol important al cooperării transfrontaliere sau reluarea tururilor sud-coreene în stațiunea Mount Kumgang. Cu toate acestea, pentru Seul ar fi dificil să reia aceste proiecte fără a încălca sancțiunile internaționale impuse Phenianului.

Tensiunile dintre Nord și Sud au reizbucnit la începutul lunii iunie, după ce activiștii sud-coreeni au trimis baloane cu bani și produse de consum în Nord. Această practică a provocat mânia lui Kim Yo-jong, influenta soră a liderului Kim Jong-un, cea care ocupă un loc important în cadrul regimului autoritar de la Phenian. Supărarea oficialilor din Coreea de Nord s-a văzut cu adevărat în momentul în care Kim Yo Jong a ordonat aruncarea în aer a biroului de legătură din orașul Kaesong.

Ulterior, Coreea de Nord a anunțat că va lansa 12 milioane de bilețele cu imagini insultătoare peste granița dintre cele două state. 

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri