Liderul PKK anunță un acord istoric de încetare a ostilităților cu Turcia

Data publicării:
21032013 20pkk-56106

E sărbătoare la Diarbakîr şi nu doar cu ocazia Anului Nou Kurd, celebrat astăzi. Kurzii din această parte a Turciei s-au adunat în piaţa din oraş, unde a fost citit mesajul lui Abdullah Ocalan de un membru al Partidului Pace şi Democraţie.

„Am ajuns la momentul în care forţele noastre armate trebuie să se retragă dincolo de graniţe. Nu este sfârşitul, este începutul unei noi epoci”, se spune în scrisoarea lui Ocalan.

Lider al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis prin lege de autorităţile turce, Ocalan a ordonat dezarmarea grupărilor armate care au pus la cale zeci de atentate în Turcia, în ultimii 29 de ani. Fiecare atac era urmat de represalii ale armatei, astfel că peste 45 de mii de oameni au fost ucişi în cele trei decenii de conflict.

Potrivit acordului anunţat de Ocalan, depunerea armelor se va încheia în luna august şi până atunci trebuie stabilit un termen si pentru retragerea militantilor kurzi de pe teritoriul Turciei.

În schimb, Ocalan a cerut mai multe drepturi, inclusiv recunoaşterea limbii, pentru cei aproape 15 milioane de kurzi care trăiesc în Turcia. De asemenea, el vrea şi eliberarea a mii de separatişti aflaţi în închisorile din Turcia.

Premierul turc a refuzat în repetate rânduri să poarte negocieri cu Ocalan, pe care l-a numit terorist. Din 1999, Ocalan este închisoare, fiind condamnat pe viaţă pentru înaltă trădare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri