Lista țărilor interesate să cucerească Luna se mărește. D. Prunariu și A. Mironov explică de ce marile puteri vor să ajungă acolo

Data actualizării: Data publicării:
Astronaut pe Lună
Astronaut pe Lună. Foto: NASA

Concurență mare pentru cucerirea Lunii. Cinci țări au programe în derulare sau care vor demara în următorii ani. Despre acest subiect au vorbit la Digi24 fostul cosmonaut Dumitru Prunariu și scriitorul Alexandru Mironov.

  • 2020 - China și-a pus steagul pe Lună și a adunat probe din solul selenar
  • 2021 - Rusia va lansa modulul Luna 25, primul program de acest fel după destrămarea URSS
  • 2021 - India va lansa programul Chandrayaan 3 care are ca scop aselenizarea unei sonde
  • 2024 - Israel va demara o misiune robotizată pe Lună după eșecul sondei Beresheet din 2019
  • 2024 - SUA planifică o misiune umană pe Luna cu 3 astronauți americani și unul candian. Programul Artemis are ca scop prezența de lungă durată pe Lună

Luna este importantă pentru resursele pe care le are”

Dumitru Prunariu: Luna este importantă pentru resursele pe care le are. Să nu uităm că pe Lună s-a descoperit titan și heliu 3. Heliul 3 este foarte important pentru centralele nucleare. Acestea pot constitui surse de energie viitoare pentru lume și pentru zboruri care se vor desfășura de pe Lună mai departe, spre alte planete.

Aceste materiale sunt așteptate pentru a fi prelucrate și utilizate pe Lună, dar și multe alte materiale. Să nu uităm că Luna reprezintă, încă, un corp ceresc destul de puțin cunoscut, deși oamenii au reușit să îl atingă în 1969. Acum vor să se plaseze în polul ei sud, acolo unde bănuiesc că se află mai multe resurse și unde se află gheață, care poate fi transformată în apă, și oxizi de diverse materiale care pot fi tranformați în oxigen. Acolo își vor stabili baze permanente și vor începe să sape și în interiorul Lunii.

Alexandru Mironov: Este o pagină din istoria viitoare. Noi nu mai suntem acum în fața unui roman SF. Sunt date concrete la care lucrează marile laboratoare și marile instituții specializate, pentru că acesta este planul omenirii. Cel puțin programul Artemis și cel al chinezilor sunt misiuni concrete de mers pe Lună.

Și subliniez un amănunt. România se numără printre țările „cosmice”, datorită lui Dumitru Prunariu, dar și datorită faptului că avem o agenție spațială – Dumitru Prunariu a înființat-o. Suntem în fața viitorului care se întâmplă.

Dumitru Prunariu: Deocamdată căutăm să stabilim niște norme de explorare a Lunii. De explorare în comun, de către mai multe națiuni. Modul în care să ne înțelegem asupra misiunilor pe care le facem, și cum ne stabilim bazele pe Lună. Cum utilizăm Luna în mod sustenabil și fără să o poluăm. Toate acestea sunt probleme care urmează să se discute în cadrul comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a spațiului extraatmosferic și să devină norme. Norme voluntare pentru început.

Să nu uităm că, în ordine, Luna va fi exploatată de națiunile cele mai puternice. SUA vor duce din nou oameni pe Lună. Au făcut-o în 1969, 12 oameni au pășit pe Lună, o vor face din nou, acum.

După americani, următorii care vor ajunge pe Lună „nu vor fi rușii, ci vor fi chinezii”

Următorii care o vor face, după părerea mea, nu vor fi rușii, ci vor fi chinezii, care au un program pilotat pe Lună, care se va desfășura în anii 2029, 2030. Atunci va avea loc, probabil, prima lansare a lor cu oameni, pe suprafața Lunii.

Și rușii sunt interesați de Lună, dar puterea economică este ceva mai scăzută acum, și cu problemele mari financiare, din lume, își dirijează acțiunile mai mult spre ținte mai practice.

India, după cum vedeți, transmite și ea misiuni pe Lună, iar India are deja un program de zboruri cosmice pilotate, urmând într-un viitor apropiat să trimită o navă cu un echipaj la bord.

Israel - o țară mică, dar puternică - a trimis o misiune pe Lună, care a eșuat la aterizare, în 2019. Dar în 2024 are de gând să trimită o misiune, cu tehnologie foarte înaltă, care să se așeze pe Lună, să aibă un rover cu care să exploreze, și, poate într-un viitor îndepărtat, să aducă și mostre de sol lunar.

Iranul și Emiratele Arabe Unite, candidați la ieșirea în spațiu

Alexandru Mironov: Vreau să adaug la lista acestor țări două posibile puteri – Iran. Nu de mers pe Lună, ci de ieșire în spațiul cosmic. Dar, din spațiul cosmic, Luna este aproape. Și, nu uitați Emiratele Arabe Unite care au trimis o navă ce se află acum în drum spre Marte.

Prin urmare, dintr-o dată devine o întreagă aventură a planetei Pământ în încercarea de a păși acolo. Cred că cheltuim prea mult ca să ne punem problema unor conflicte, acolo unde vom merge. Există un tratat cosmic, iar acesta poate fi dezvoltat. E clar că vom ieși de pe Pământ, vom ieși în spațiul cosmic, pentru că în curând vom fi 8 miliarde de oameni.

Dumitru Prunariu: România are o agenție spațială, și este una dintre cele mai dezvoltate din Europa de Est. Suntem membri plini ai Agenției Spațiale Europene. Dacă ne plătim datoriile către agenție, am avea posibilitatea anul viitor să participăm la o nouă selecție de astronauți. Agenția Spațială Europeană a încheiat un acord cu NASA pentru programul Artemis, în care va avea două module fabricate de europeni, pentru stația orbitală care va înconjura Luna și care va constitui un hub intermediar între Pământ și Lună.

România va putea să participe alături de Agenția Spațială Europeană la o serie întreagă de experimente și dezvoltări ale acestui program lunar.

Iar europenii, nu în primele misiuni, ci în cele ulterioare, vor trimite oameni pe Lună.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri