Locuitorii insulelor Falkland au votat pentru rămânerea în cadrul Marii Britanii

Data publicării:
falklands 20oil 20gas-54275

La urne s-au prezentat 92 la sută din 1.672 de alegători din acest arhipelag din Atlanticul de Sud, dintr eaceştia 98,8 la sută pronunţându-se în favoarea menţinerii statutului de teritoriu de peste mări al Regatului Unit pentru insulele Falkland, conform cifrelor oficiale.

Doar trei voturi au fost exprimate împotriva menţinerii insulelor în cadrul Marii Britanii.

Dacă acest scrutin s-a desfăşurat cu aprobarea guvernului britanic, care controlează arhipelagul din 1833, Argentina l-a descalificat ca fiind o "tentativă britanică de manipulare" şi a prevenit că "nu va rezolva diferenţele asupra suveranităţii".

Pentru Buenos Aires, "insularii" constituie o "populaţie implantată" de către britanici şi nu pot revendica dreptul la autodeterminare.

În timp ce comitetul special al ONU pentru decolonizare solicită deschiderea negocierilor britanico-argentiniene pentru a reglementa problema, "insularii" speră că acest referendum le va susţine cauza.

În 2012, cea de-a 30-a aniversare a războiului dintre Marea Britanie şi Argentina asupra acestor insule, ce s-a soldat cu peste 900 de morţi, a suscitat o reluare a tensiunilor dintre cele două state.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri