Lupta împotriva ISIS, pe două fronturi

Data publicării:
isis

Lupta împotriva grupării Stat Islamic se duce în acest moment pe două fronturi. Pe de o parte, Rusia trimite tot mai mult ajutor militar guvenului de la Damasc. 28 de elicoptere de luptă ale Moscovei au ajuns în Siria, iar potrivit unor surse oficiale americane, Rusia supraveghează cu drone teritoriul sirian.

Înţelegem că armata siriană şi Siria sunt într-o asemenea situaţie în care nu se poate deschide un al doilea front. Trebuie să îşi apere suveranitatea”, a declarat președintele rus, Vladimir Putin.

Tot acest ajutor militar trimis de Rusia s-a dovedit o adevărată gură de oxigen pentru forţele armate siriene care şi-au înteţit atacurile împotriva poziţiilor Stat Islamic.

Avioane de luptă ale armatei siriene au atacat poziţii ale teroriştilor din oraşul Alep, aflat de mai bine de un an sub controlul grupării Stat Islamic. De altfel, în ultimele zile, armata siriană a lansat mai multe raiduri asupra unor ţine ale jihadiştilor şi la Palmira, situl istoric devastat de terorişti şi la Homs, în urma cărora zeci de terorişti au fost ucişi.

Strategia Rusiei în Siria şi-a găsit un susţinător şi în Iran. „Teheranul şi Moscova intenţionează să folosească toate posibilităţile şi să îşi unească forţele împreună cu Siria pentru a ajuta Siria să depăşească această criză. Bashar al Assad, preşedintele legitim al Siriei, va fi parte a soluţiei politice la problema siriană”, a declarat Hossein Amir Abdollahian, adjunctul ministrului iranian de Externe.

Toată această desfăşurare de forţe, alimentată de Moscova, nu este însă pe placul Washingtonului. Statele Unite spun că intenţiile Rusiei în Siria nu sunt foarte clare. Pentru americani, îndepărtarea lui Bashar al-Assad de la putere ar rezolva o parte a crizei sieriene. De celalaltă parte, Rusia consideră că soluţia conflictului din Siria poate fi găsită tocmai păstrându-l la putere pe actualul lider de la Damasc.

În acest context, este dificil de estimat dacă şi când cele două fronturi care luptă acum împotriva Stat Islamic în Siria s-ar putea uni. Oficiali militari americani şi ruşi au convenit, săptmâna trecută, că vor relua comunicaţiile militare, pentru a discuta despre operaţiunile din Siria. Întrevederea ar putea deveni urgentă, odată ce Moscova a început zborurile cu drone.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri