Video Marile puteri ale lumii se întrec să ajungă pe Lună. Cine ar putea câștiga cursa și de ce miza este atât de mare

Data actualizării: Data publicării:
Luna si Pâmântul
China vrea să folosească praf lunar pentru a construi baze pe Lună în următorii cinci ani. Foto: Profimedia

După 50 de ani de la ultima aselenizare, Luna a redevenit atractivă pentru marile puteri ale lumii. Agențiile spațiale, dar și companii private din SUA, Japonia, China și chiar Rusia concurează pentru primul pas pe Lună. Multe dintre misiunile lansate până acum au fost un eșec. Milioane de dolari s-au scurs, practic, pe apa sâmbetei.

De ce este atât de important, dintr-o dată, să revenim pe satelitul natural al Pământului și cine ar putea câștiga această cursă a reîntoarcerii pe Lună aflăm de la primul și singurul astronaut român, Dumitru Prunariu.

Dumitru Prunariu: Luna constituie un punct intermediar pentru explorarea altor planete, respectiv a planetei Marte. Deja Luna este un corp ceresc care poate fi și exploatat din punctul de vedere al resurselor naturale. Dacă de pe Marte am putea exploata ceva, n-am putea transporta pe Pământ, pentru că distanțele sunt foarte mari. În schimb, Luna se află la numai 384.000 de km depărtare. În condițiile acestea, este normal că primul pas este câștigat de americani.

Programul Artemis este început deja. O primă navă Artemis fără echipaj a fost lansată în noiembrie anul trecut, a efectuat o serie întreagă de teste în jurul Lunii, iar echipajul pentru prima misiune care va înconjura Luna cu oameni la bord a fost deja prezentat publicului. Din echipaj face parte și o femeie, și o persoană de culoare, și un canadian pe lângă cei trei americani.

Va fi foarte interesant când peste încă un an, în 2025, un echipaj va coborî pe Lună. Deja Artemis este un program extrem de complex. Vizează nu numai coborârea pe Lună a unor echipaje, dar și construirea unor baze permanente, a unei stații orbitare în jurul Lunii, care să constituie un hub pentru navele care vin de pe Pământ și cele care coboară pe Lună și desigur, cu concurs privat substanțial, exploatarea resurselor naturale.

Americanii au dat deja o lege în care resursele naturale exploatate pe alte planete devin proprietatea celor care le exploatează și pot fi folosite în scopuri comerciale. Sunt la limită cu legislația internațională, care propune ca Luna și alte corpuri cerești să nu poată deveni proprietatea cuiva. Practic, ea nu devine proprietatea, dar resurse da.

Apoi vin din urmă foarte puternic chinezii. China deja și-a dovedit capacitățile cosmice, a lansat în 2001 un prim cosmonaut, are deja o stație orbitală funcțională, care zboară în jurul Pământului, are echipaje permanente la bordul ei, a trimis rovere pe Lună, unul a aterizat pe partea nevăzută de către noi a Lunii, iar cu ajutorul unui satelit a transmis informații la sol, imagini de pe acea parte. China deja a trimis un rover și pe Marte, care a funcționat peste jumătate de ani, a intrat în hibernare și acum așteaptă să vadă dacă mai pornește sau nu. Oricum, el și-a depășit deja durata programată de viață.

China revine puternic și estimăm că, la vreo 10 ani după ce americanii vor călca pe Lună, vor călca și chinezii și vor construi și ei baze permanente.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri