NASA a anunțat cine sunt primii astronauți care vor ajunge la Lună după mai bine de 50 de ani, în misiunea istorică Artemis 2

Data actualizării: Data publicării:
Cei patru astronauți care vor merge pe orbita lunii în misiunea Artemis II
Cei patru astronauți care vor merge pe orbita lunii în misiunea Artemis II. Foto: NASA

Astronauții care vor merge în prima misiune lunară cu echipaj după mai bine de 50 de ani au fost anunțați luni de NASA. Cei 4 vor începe antrenamentele pentru istoricul zbor Artemis II până la Lună, care urmează să fie lansat în noiembrie 2024.

Cei patru astronauți care vor merge pe orbita lunii în misiunea Artemis II. Foto: NASA
Cei patru astronauți care vor merge pe orbita lunii în misiunea Artemis II. Foto: NASA

Astronauții sunt Reid Wiseman, Victor Glover și Christina Koch de la NASA și Jeremy Hansen de la Agenția Spațială Canadiană, potrivit CNN

Wiseman, 47 de ani, este pilot al Marinei SUA și pilot de testare. El a fost selectat pentru a deveni astronaut al NASA în 2009. A mai fost în spațiu, într-o misiune de 165 de zile pe Stația Spațială Internațională, lansată la bordul unei rachete rusești Soyuz. în 2014. Wiseman a fost șef al biroului de astronauți înainte de a demisiona, în noiembrie 2022, pentru a deveni eligibil pentru o misiune de zbor.

Hansen, în vârstă de 47 de ani, este pilot de luptă. A fost selectat de Agenția Spațială Canadiană pentru a deveni astronaut în 2009. Este unul dintre cei patru astronauți canadieni activi, iar recent a devenit primul canadian responsabil cu antrenamentul unei noi clase de astronauți la NASA.

Glover, 46 de ani, este tot pilot al Marinei. A făcut primul zbor spațial în 2021, cu naveta Crew Dragon a SpaceX, și a petrecut aproape șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale. A făcut patru ieșiri în afara ISS și are un master în inginerie.

Koch, 44 de ani, a făcut șase ieșiri în afara Stației Spațiale Internaționale. Ea deține recordul pentru cel mai lung zbor spațial realizat de o femeie, cu un total de 328 de zile în spațiu. Koch a ajutat la dezvoltarea instrumentelor științifice pentru mai multe misiuni NASA. De asemenea, a petrecut un an la Polul Sud, pentru a se pregăti pentru intensitatea unei misiuni lunare.

Misiunea Artemis II urmează să fie lansată în noiembrie 2024. Aceasta va fi prima misiune cu echipaj pe orbita Lunii. Nava va zbura mai departe în spațiu decât alte misiuni făcute după programul Apollo.

Totodată, misiunea va deschide calea pentru ca echipajul Artemis III să pășească pe Lună în 2025. Atunci va fi folosită cea mai puternică rachetă din lume, care va costa 100 de miliarde de dolari.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri