Medalia Fields furată la Rio de Janeiro - Laureatul păgubit va primi o altă distincţie

Data actualizării: Data publicării:
matematica

Matematicianul iranian de origine kurdă Caucher Birkar, a cărui medalie Fields a fost furată miercuri la doar câteva minute după ce i-a fost înmânată, va primi o altă distincţie în cursul zilei de sâmbătă, au anunţat vineri organizatorii evenimentului, citaţi de AFP.

"Va primi sâmbătă o medalie identică cu aceea care a fost furată", a precizat vineri pentru AFP un purtător de cuvânt al organizatorilor Congresului internaţional de Matematică (ICM 2018), care se desfăşoară la Rio de Janeiro până pe 9 august.

Înmânarea medaliilor Fields s-a desfăşurat miercuri, în cadrul ceremoniei de deschidere a acestui eveniment, organizat din patru în patru ani şi care a avut loc pentru prima dată în istorie în emisfera sudică.

În total, patru laureaţi au primit aceste recompense de prestigiu, considerate echivalentul în matematică al premiilor Nobel.

Potrivit presei braziliene, Caucher Birkar, în vârstă de 40 de ani, refugiat în Marea Britanie în anul 2000 şi care, de atunci, a obţinut cetăţenia britanică şi predă la Universitatea Cambridge, şi-a lăsat medalia într-o borsetă, alături de telefonul mobil şi de portofelul său.

Câteva minute mai târziu, matematicianul şi-a dat seama că borseta dispăruse şi i-a alertat pe organizatori.

Dincolo de valoarea profund simbolică a medaliei, obiectul în sine, realizat din aur de 14 carate, valorează aproximativ 4.000 de dolari.

Joi, Poliţia braziliană a dezvăluit că a identificat doi suspecţi graţie unor imagini surprinse de camerele de supraveghere.

Potrivit purtătorului de cuvânt al organizatorilor, în afară de cele patru medalii prevăzute pentru laureaţi, o a cincea medalie - neinscripţionată - a fost fabricată în acest an, pentru a acoperi orice situaţie neprăvăzută.

Numele lui Caucher Birkar va trebui să fie gravat înainte de remiterea noii medalii, ce va avea loc sâmbătă în cadrul congresului ICM 2018.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri