Moment crucial pentru zborul fără emisii. Un avion alimentat cu hidrogen lichid a făcut o cursă, în premieră

Data publicării:
avion pe hidrogen lichid în zbor
Proiectul aeronautic a fost sprijinit de investitori privaţi, Guvernul german, fonduri europene şi Universitatea din Ulm (Germania). Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Un avion propulsat cu motor electric și alimentat cu energie generată de hidrogen lichid a efectuat luni, în Slovenia, primul zbor al unui aparat cu astfel de caracteristici, au anunţat joi trei companii europene, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Companiile H2Fly (Germania), Air Liquide (Franţa) şi compania slovenă Pipistrel au realizat acest zbor, calificat drept "revoluţionar", cu un avion cu patru locuri, propulsat de un motor electric, potrivit televiziunii regionale N1. Companiile consideră această experienţă crucială pentru viitorul transportului aerian fără emisii de carbon.

"Cu un zbor experimental al avionului HY4 punem bazele pentru zboruri pe mari distanţe fără emisii", a declarat directorul H2Fly, Josef Kallo, pentru postul de televiziune.

El a adăugat că este vorba despre "un moment crucial în utilizarea hidrogenului pentru propulsarea avioanelor".

"Am verificat dacă hidrogenul lichid este adecvat pentru zborurile fără emisii atât pe distanţe medii cât şi lungi", a precizat Kallo.

Acesta a explicat că, graţie hidrogenului lichid, s-a dublat distanţa zborului pe care un avion îl poate face (1.500 kilometri), comparativ cu 700 atinşi în 2016 cu hidrogen gazos.

Şeful companiei germane a estimat că primele zboruri ale unor avioane comerciale, cu 40 de pasageri, pot fi aşteptate la finele actualului deceniu, zboruri scurte în Europa.

Proiectul aeronautic a fost sprijinit de investitori privaţi, Guvernul german, fonduri europene şi Universitatea din Ulm (Germania).

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri