Moș Crăciun a intrat în insolvență

Data publicării:
foto mos craciun faliment dianordia google plus 21 08 2015

Deşi ruşii îl preferă pe Moş Gerilă, aparent afacerea turistică Moş Crăciun depindea foarte mult de ei. Cum situaţia economică a Rusiei a devenit mai puţin fericită, biroul lui Moş Crăciun a început să piardă clienţi. O reducere de cheltuieli s-a făcut în sensul de a nu mai plăti dările la stat dar Fiscul nu a iertat. Biroul lui Moş Crăciun are o săptămână să plătească cei 200.000 de euro, iar dacă nu o face încep procedurile de lichidare. De trei luni de zile ameninţă Fiscul cu începerea procedurii, dar compania are doar jumătate din sumă şi totuşi foarte multă încredere. Directorul speră ca decizia Fiscului să fie răsturnată şi să fie găsită o soluţie.

Moş Crăciun a ajuns să aibă el însuşi nevoie de un cadou după ce numărul turiştilor a scăzut abrupt. Anual biroul îşi deschidea porţile pentru aproximativ 300.000 de oameni veniţi din o sută de ţări. Dintre ele însă Rusia e printre cele mai importante. Numărul turiştilor a început să scadă odată ce ruşii s-au certat cu Occidentul. Prăbuşirea rublei a făcut ca turiştii din Rusia să nu îşi mai permită vacanţe în străinătate. Poliţia de frontieră spune că numărul celor care au trecut graniţa dintre Finlanda și Rusia a scăzut cu o treime în 2014. Starea economiei în regiune face însă o diferență importantă în biroul lui Mos Crăciun. Compania care administrează biroul, Dianordia, obişnuia să îşi câştige o cincime dintre venituri de pe urma turiştilor ruşi. Astăzi de acolo nu îi vin nici măcar 15% din încasări. Nici competiţia nu ajută biroul. În Finlanda casa lui Moş Crăciun se bate pentru turişti cu parcul lui Moş Crăciun dar şi cu satul lui Moş Crăciun. Anul trecut biroul Moșului a avut o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de euro, însă lupta e tot mai acerbă şi turiştii tot mai puţini.

Probleme financiare are însă mai toată Finlanda. După trei ani consecutivi de recesiune, agenția de rating Moody's se așteaptă la un al patrulea. Politicile sociale scumpe şi costul mare al forţei de muncă au contractat mai toata industria, în special cea minieră și a lemnului. Mâna de lucru e cu aproximativ 20% mai scumpă în Finlanda decât în Germania dar companiile mari nu reușesc să ajungă la un consens cu sindicatele, foarte puternice în țară. Efectele se ridică la nivelul întregii economii. Rata șomajului e la 10% iar angajatorii au mari probleme să supraviețuiască.

După ce și-a cerut insolvența, biroul lui Moș Crăciun a devenit simbolul greutăților de pe umerii Finlandei, altădată o ţară competitivă, cu o economie performantă. Biroul lui Moş Crăciun era destinaţia unde de multe ori preşedintele şi premierul finlandei îşi invitau omologii din întreaga lume. Dacă biroul dă faliment, va deveni simbol al falimentului politic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri