Noul preşedinte al Argentinei, Javier Milei, vrea să rupă legăturile strânse cu Rusia

Data publicării:
javier milei
Javier Milei a fost ales președinte al Argentinei. FOTO: Profimedia Images

Javier Milei, noul președinte al Argentinei, un politician nonconformist cu vederi radicale de dreapta, care a obţinut aproape 56% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Argentina, a declarat anterior că va rupe legăturile strânse cu ţări precum Rusia, China şi Brazilia, invocând dezacordul cu politicile guvernelor acestora, relatează Reuters. El a mai spus că susține Ucraina în războiul cu Rusia, iar SUA și Israelul sunt principalii parteneri ai Argentinei.

Milei şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia şi a declarat că vede Statele Unite şi Israelul ca fiind principalii parteneri ai Argentinei.

Kremlinul a declarat luni că a luat notă de declaraţiile despre Rusia ale preşedintelui ales al Argentinei, Javier Milei, dar că doreşte să menţină legături puternice cu Buenos Aires.

Cum a reacționat Rusia

"Am luat act de o serie de declaraţii pe care domnul Milei le-a făcut în timpul campaniei electorale, dar ne vom concentra şi îl vom judeca în principal după declaraţiile pe care le va face după învestire. Susţinem dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Argentina", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Guvernul de centru-stânga demisionar al Argentinei a menţinut legături strânse cu Rusia, importând vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 şi făcând presiuni pentru a se alătura grupului de naţiuni BRICS, susţinut de Moscova.

Cum a ajuns Milei la putere în Argentina

Argentinienii l-au ales duminică pe Javier Milei ca nou preşedinte al ţării, mizând pe un outsider cu vederi radicale de dreapta pentru a repara o economie afectată de o inflaţie de trei cifre, o recesiune iminentă şi o sărăcie în creştere.

Milei, care a profitat de un val de furie a alegătorilor faţă de curentul politic dominant, a câştigat cu o diferenţă mai mare decât era de aşteptat. El a obţinut 56% din voturi, faţă de puţin peste 44% pentru rivalul său, ministrul peronist al Economiei, Sergio Massa, care şi-a recunoscut înfrângerea. „Modelul de decadenţă a ajuns la sfârşit, nu mai există cale de întoarcere.

Ne aşteaptă probleme monumentale: inflaţie, lipsa locurilor de muncă şi sărăcie. Situaţia este critică şi nu este loc pentru jumătăţi de măsură călduţe”, a declarat Milei într-un discurs provocator, rostit după aflarea rezultatului, în care a recunoscut, totodată, dificultăţile cu care se confruntă. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri