„Nu mi-am imaginat vreodată că voi sta la coadă pentru benzină”. Reportaj BBC în țara cu cea mai mare rezervă de petrol

Data actualizării: Data publicării:
Rafael-Barrios-Armas-medic-Venezuela
Foto: captură BBC

Venezuela, o țară aflată într-o criză economică extrem de gravă, a fost lovită și ea de coronavirus, iar efectele sunt amplificate, o arată un reportaj BBC, care urmărește povestea unui chirurg de 71 de ani. 

Prețurile alimentelor au crescut cu 80% de la instaurarea carantinei, iar benzina și motorina sunt raționalizate de guvern. Obișnuiți deja cu greutățile, acest lucru este greu de acceptat pentru venezueleni, o țară care stă pe cea mai mare rezervă de petrol din lume.

„Uneori stai toată ziua la coadă și afli că nu mai este benzină. Lunea trecută am ajuns la coadă la 3 dimineața, iar la 3 după-amiază, după 12 ore, mi-au spus că nu mai au carburanți”, spune Rafael Barrios Armas, un chirurg venezuelean în vârstă de 71 de ani.

„Dimineață trebuie să operăm un pacient care are cancer rectal. Avem nevoie de benzină, să putem ajunge la clinică, să ne tratăm pacienții. Cancerul nu se oprește”, mai spune medicul.

El spune că nu și-a imaginat niciodată că va ajunge să stea la coadă pentru benzină: „E bizar!”

După 13 ore și jumătate de așteptare, timp în care nu a dormit, chirurgul a ajuns la clinică, unde a intrat în operație. El a mai dezvăluit că în spitalele de stat din țară nu mai există niciun echipament funcțional de radioterapie.

Jurnaliștii scriu și despre o profesoară care în ultimele două săptămâni a câștigat un salariu de 380.000 de bolivari, echivalentul a 1,5 dolari. Sonia Pantes spune că, în acest condiții, este obligată să facă cumpărături în cel mai apropiat loc de casă, unde prețurile sunt și de trei ori mai mari.

„Mor, încet-încet, pentru că știu că nu mănânc suficient. Uneori nu mănânc, ca să mănânce fetița mea”, spune femeia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Organizația Națiunilor Unite spune că Venezuela este printre cele mai vulnerabile țări din lume: valori foarte mari de malnutriție, unul din cinci spitale nu are apă curentă, iar peste 70% dintre doctori au emigrat. 

Oficial, numărul cazurilor de coronavirus din Venezuela este scăzut, există însă temeri printre specialiști că, dacă se va răspândi, efectele vor fi catastrofice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri