O amibă care se hrănește cu creierul uman a omorât un tânăr de 29 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Naegleria fowleri amiba
FOTO: Shutterstock

O amibă extrem de periculoasă, care trăiește în apele de pe tot globul, a făcut o nouă victimă. Un tânăr de 29 de ani a murit după ce amiba i-a pătruns în cap, după ce acestuia i-a intrat apă în nas.

Naegleria fowleri amiba
FOTO: Shutterstock

Naegleria fowleri este o amibă care se hrănește cu creierul uman și care, deși este extrem de rară, omoară aproape fiecare persoană infectată.

Un tânăr de 29 de ani din New Jersey a simțit o durere puternică de cap, în timp ce își tundea gazonul. Pe 16 septembrie a fost nevoit  să meargă la cel mai apropiat spital, scrie Wired.

Medicii au descoperit, la internare, că tânărul avea creierul umflat și febră. Ulterior, au descoperit Naegleria Fowleri în lichiul cefalorahidian al bărbatului. După șase zile, americanul a murit.

Diagnosticul: meningoencefalită primară amoebiană.

Acest tip de meningită este foarte rar, așadar medicii nu s-au așteptat inițial la acest diagnostic. Din 1962, de când a fost descoperită amiba, până astăzi, în SUA au fost înregistrate 143 de cazuri de infectare cu această amibă. Ultimul caz, în SUA, a fost semnalat în 2016.

Naegleria fowleri este prezentă în zonele unde temperaturile sunt ridicate și astfel apa este mai caldă.

Amiba devine o amenințare pentru oameni doar atunci când apa în care se află pătrunde în nasul victimei. De acolo, ea trebuie să găsească o zonă a membranei mucoase din nas pe unde ar putea migra de-a lungul nervilor olfactivi și să invadeze creierul victimei. Asta se întâmplă însă foarte greu.

După zece zile încep să apară simptomele, care sunt asemănătoarea gripei, Aproape în toate cazurile, mortea survine la încă cinci zile.

Măsurile care s-ar putea lua pentru a evita infectarea cu Naegleria fowleri reprezintă monitorizarea apelor de scăldare în perioada caldă.

De asemenea, potrivit unor noi cercetări, o pastilă, aflată în faza experimentală, ar putea scădea riscul unui pacient infectat cu Negleria fowleri să moară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri