O carte despre o posibilă formă de viaţă extraterestră detectată în 2017, publicată de un astrofizician de la Universitatea Harvard

Data actualizării: Data publicării:
Oumuamua profimedia-0358128389
Obiectul interstelar Oumuamua. Foto: Profimedia

În 2017, trecerea unui straniu „bolid” spaţial prin Sistemul Solar i-a entuziasmat pe astronomi atât de mult, încât unii dintre ei au văzut în acest eveniment un semnal ce atestă existenţa vieţii extraterestre. Această teză controversată a fost adoptată şi de un renumit om de ştiinţă, Avi Loeb, profesor de astrofizică la Universitatea Harvard şi autor al cărţii „Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth”, care a beneficiat joi de o lansare pe plan internaţional, informează AFP, citată de Agerpres.

„Dacă am dreptate, atunci este cea mai mare descoperire din istoria omenirii”, a declarat Avi Loeb, decanul facultăţii de astronomie din cadrul Universităţii Harvard, într-un text de promovare care însoţeşte ediţia franceză a acestei cărţi, apărută la editura Seuil.

În noul volum, Avi Loeb, specialist în găurile negre din Univers, revine asupra detectării lui Oumuamua, un obiect cosmic în formă de trabuc, care a traversat Sistemul Solar în mare viteză, în octombrie 2017.

corpul ceresc Oumuamua
„Oumuamua a fost şi rămâne până în zilele noastre o anomalie în sine”. Foto: Profimedia

Detectat de telescopul Pan-STARRS1 din Hawaii, Oumuamua - care înseamnă „mesager” în limba hawaiiană - avea o lungime de 400 de metri şi o lățime de 40 de metri. Viteza lui era atât de mare, încât el nu putea să provină decât din proximitatea unei alte stele: a fost primul obiect detectat care venea dintr-un alt sistem stelar.

După ce a fost iniţial inclus în categoria asteroizilor, o echipă de la Agenţia Spaţială Europeană a ajuns la concluzia că era vorba mai degrabă despre o cometă ejectată dintr-un alt sistem solar.

Însă acea ipoteză nu l-a convis pe Avi Loeb, deoarece teza în cauză nu ar putea să explice, potrivit părerilor sale, acceleraţia excesivă a obiectului cosmic, forma lui insolită, nici faptul că Oumuamua nu a lăsat în spatele său nicio urmă (de gaze şi praf) când a trecut pe lângă Soare.

Avi Loeb îşi prezintă în noua carte ipotezele despre „acest prim vizitator interstelar identificat vreodată”

Alături de un alt cercetător de la Harvard, Avi Loeb a semnat un articol în revista Astrophysical Journal Letters, în care avansa teoria conform căreia Oumuamua nu putea fi altceva decât o sondă lansată de o civilizaţie extraterestră.

Articolul a fost însă aspru criticat de mai mulţi oameni de ştiinţă. În prezent, spune Avi Loeb, „dezbaterile se prelungesc în absenţa unor dovezi tangibile” şi „oricare ar fi concluzia la care am ajunge pe marginea subiectului Oumuamua, suntem forţaţi să constatăm că el a fost şi rămâne până în zilele noastre o anomalie în sine”.

Oumuamua carte extraterestri astrofizician harvard
O carte despre o posibilă formă de viaţă extraterestră detectată în 2017, publicată de un astrofizician de la Universitatea Harvard

În 272 de pagini, acest fizician americano-israelian îşi prezintă în noua carte ipotezele despre „acest prim vizitator interstelar identificat vreodată” şi „explorează răspunsurile la întrebarea dacă suntem singuri în Univers”, au declarat reprezentanţii editurii Seuil.

Avi Loeb regretă totodată „oprobriul aruncat” asupra Universităţii Harvard şi punerea sub semnul întrebării a activităţilor realizate de SETI, un institut ce grupează mai multe proiecte de cercetare în domeniul inteligenţei extraterestre, al cărui sediu se află în California. Avi Loeb pledează şi pentru lărgirea câmpului de cercetare, dincolo de căutarea formelor de viaţă microbiene pe Marte, obiectivul misiunii roverului Perseverance fabricat de NASA, care urmează să asolizeze pe „Planeta Roşie” în data de 18 februarie.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai...
Digi FM
Iubire și flori pentru Celine Dion, la Paris. Fani din toată lumea au așteptat-o la hotel, ea, emoționată de...
Pro FM
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Film Now
Josh Hartnett, despre sfatul „inutil” pe care l-a primit de la colegul din „Oppenheimer”, Mat Damon...
Adevarul
Motivul pentru care Donald Trump refuză o dezbatere faţă în faţă cu Kamala Harris
Newsweek
România lansează la apă o navă de logistică pentru un grup de luptă al Olandei. Costă 375.000.000 €
Digi FM
Radu Ștefan Bănică și-a găsit mașina vandalizată: „Am văzut că e înclinată într-o parte, a fost un cuțit...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein a fost transferat din închisoare în spital. Producătorul de la Hollywood are COVID-19 şi...