O companie chineză este acuzată că și-a mutat sediul pe munte, la 2 ore de oraș, ca să-i oblige pe angajați să demisioneze

Data actualizării: Data publicării:
zona montana
Ca să ajungă la seviciu, angajații făceau zilnic o navetă de patru ore, care includea și 3 km de mers pe jos, pe poteci de munte FOTO: Shutterstock

O companie din China, care și-a mutat sediul dintr-un cartier central într-o zonă muntoasă departe de oraș, este acuzată de angajați că a făcut acest lucru pentru a-i determina să demisioneze, fără a primi compensațiile finaciare prevăzute în cazul unor restructurări.

Situația a ieșit la lumină după ce fost angajat, pe nume Chang, a povestit experiența pe care a avut-o la compania de publicitate din Xian, provincia Shaanxi, centrul Chinei.

El a spus că noul sediu, situat în Munții Qinling, era extrem de departe de oraș, iar naveta însemna 4 ore dus-întors. Mai mult, zona are acces limitat la transportul public.

„Colegii mei care nu au mașini au fost nevoiți să se deplaseze cu un autobuz care circulă o dată la trei ore și apoi să meargă pe jos, pe poteci muntoase, încă trei kilometri, pentru a ajunge la birou”, a spus Chang, potrivit South China Daily News.

Un taxi de la cea mai apropiată stație costă între 50 și 60 de yuani (8 dolari), însă compania a refuzat să suporte costurile de transport, a mai spus el.

Chang a mai precizat că, în plus, condițiile de lucru de la sediul nou erau extrem de proaste, iar angajații nu aveau acces la facilități de bază. Spre exemplu, femeile erau nevoite să meargă la toaletele publice din cel mai apropiat sat, care este la o distanță considerabilă.

De asemenea, angajații care fac naveta cu autobuzul s-au plâns că la terminarea programului merg spre casă pe întuneric, riscând oricând să fie atacați de numărul mare de câini fără stăpân din zonă.

În aceste condiții, 14 din cei peste 20 de angajați și-au dat demisia, evident, fără a primi salarii compensatorii. La numai patru zile după ce au plecat au aflat că sediul s-a mutat înapoi în centrul orașului, iar firma a angajat personal nou.

Angajații au acuzat compania că a creat în mod intenționat condițiile vitrege pentru a-i forța să demisioneze, dar reprezentantul acesteia, Zhang, a respins afirmațiile, explicând că mutarea a fost doar o măsură temporară, în scop de reducere a costurilor.

„Chiria din Central Business District era foarte mare, iar noul birou era în curs de renovare. Așa că ne-am mutat temporar acolo, pentru o săptămână”, a spus el. Zhang a mai precizat că firma ia în calcul să înainteze acțiuni în justiție împotriva foștilor angajați, pentru că au afectat reputația companiei, iar afacerile ar putea avea de suferit.

Pe de altă parte, foștii angajați l-au contrazis pe Zhang, spunând că nu s-a spus niciodată că relocarea ar fi doar pentru o săptămână.

„Ni s-a spus că perioada ar putea fi foarte lungă, până anul viitor. Dacă ar fi fost vorba de numai o săptămână nu cred că s-ar fi plâns cineva”, a spus un alt angajat.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri