Olanda neagă schimbarea poziției față de aderarea Bulgariei la Schengen

Data publicării:
olanda-49764

Poziția Olandei (față de aderarea Bulgariei la Schengen – n.r.) rămâne neschimbată”, a declarat într-un interviu telefonic, acordat cotidianului bulgar „Trud”, Joachem van Opstal, purtător de cuvânt al Ministerului Justiției de la Haga, relatează novinite.com.

Am avut o discuție sinceră cu vicepremierul Țvetan Țvetanov și am impresia că Bulgaria este pregătită” (pentru aderarea la Schengen – n.r.), este declarația cu care a fost citat de televiziunea națională bulgară Freed Teeven, secretar de stat olandez pentru Securitate și Justiție.

Nu este adevărat”, a declarat, în replică, purtătorul de cuvânt Joachem van Opstal. „Am fost acolo, interviul a fost în olandeză. Poziția olandeză rămâne neschimbată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Securitate și Justiție.

El a precizat că Teeven le-a spus jurnaliștilor care l-au însoțit pe ministrul bulgar de Interne la Haga că Bulgaria a făcut progrese și că Olanda trebuie să discute cu partenerii ei din nordul și vestul Uniunii Europene, care aveau rezeverve în ceea ce privește extinderea Schengen.

Van Opstal a sugerat că subiectul ar putea fi inclus pe agenda următorului consiliul justiție-afaceri interne din 7 martie de la Bruxelles, dar deocamdată este prea devreme să se ia această decizie.

„Ar putea fi discuții pe această chestiune și Olanda vrea să fie pregătită”, a adăugat el.

Olanda rămâne singura țară care se opune deschis aderării Bulgariei și României la Schengen din cauza problemelor pe care cele două țări le au în combaterea corupției și crimei organizate.

Marți, și Ministerul român de Externe anunța că Olanda nu mai condiționează aderarea țării noastre la Schengen de raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Potrivit MAE,ministrul de externe Titus Corlățean a aflat acest lucru direct de la omologul său de la Haga, Frans Timmermans, cu a avut, marți, o întâlnire.

România și Bulgaria își propuseseră să intre în tandem în Uniunea Europeană, în martie 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri