Oraşul Palmyra, recucerit de armata siriană. Temple vechi de mii de ani au fost distruse de gruparea teroristă Stat Islamic

Data publicării:
palmyra-1

Tarek Alabed, analist politic: „Va dura foarte mult până când vom reuşi să distrugem toate organizaţiile teroriste, inclusiv ISIS. Abia după ce îi vom alunga pe toţi teroriştii din Siria va putea fi cu adevărat pace”.

În ciuda armistiţiului, decretat pe 27 februarie, luptele continuă în Siria. Armata guvernamentală, sprijinită de aviaţia rusă, a înregistrat o victorie răsunătoare, prin recucerirea oraşului istoric Palmyra, care era în mâinile ISIS de aproape un an. Preşedintele Bashar Al Assad a spus, în timpul unei întrevederi cu o delegaţie de parlamentari francezi, că "este o realizare importantă, un succes al strategiei armatei siriene, alături de aliaţii din lupta împotriva terorismului".

Imaginile filmate cu drona arată dimensiunea dezastrului. Templele şi amfiteatrele vechi de mii de ani au fost aruncate în aer de jihadişti.

La rândul său, armata rusă a anunţat că a retras din Siria trei elicoptere de luptă, împreună cu personal tehnic şi ingineri. Mişcarea face parte din retragerea parţială a efectivelor militare din Siria, anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin, după cinci luni de raiduri aeriene.

Pe de altă parte, Los Angeles Times scrie că miliţiile siriene, înarmate şi antrenate de SUA au început să se lupte între ele în zona dintre Alep şi graniţa Siriei cu Turcia. Dovadă cât de puţin pot fi controlate aceste miliţii, sprijinite unele de Pentagon, altele de CIA, mai spun jurnaliştii americani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri