Peste 6.000 de civili au fost ucişi în Myanmar după lovitura de stat militară din 2021 (raport)

Data publicării:
proteste în myanmar
Poliția bate un protestatar în Myanmar. Sursa foto: Profimedia Images

Peste 6.000 de civili au fost ucişi în Myanmar în primele douăzeci de luni de după lovitura de stat militară din 1 februarie 2021, potrivit unui raport publicat marţi de Institutul de cercetare pentru pace de la Oslo. Autorii raportului nu exclud însă posibilitatea ca bilanțul să fie mult mai mare.

„Datele noastre arată că bilanţul uman al conflictului este mai mare decât ceea ce a fost raportat înainte şi că, dacă junta militară este în mod clar principalul vinovat, forţele anti-juntă au de asemenea mult sânge pe mâini”, a subliniat unul dintre cei doi coautori ai studiului, Stein Stonnesson, într-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres.

Raportul arată că 6.337 de civili au fost ucişi „din raţiuni politice” între 1 februarie 2021 şi 30 septembrie 2022, iar 2.614 persoane au fost rănite în aceeaşi perioadă.

Acest bilanţ este net mai mare decât cele, adesea parţiale, care circulă, inclusiv în instituţiile internaţionale.

Potrivit aceluiaşi raport, aproape jumătate dintre victime (3.003) sunt imputabile regimului - armata, poliţia şi miliţiile -, 2.152 sunt de imputat opozanţilor armaţi, 12 altor civili neafiliaţi nici regimului, nici opozanţilor, iar 1.170 unor autori nedeterminaţi.

„Acest număr este mai mare decât cele citate în general în media, însă, cu toate acestea, el nu este decât o estimare, făcută pe baza morţilor raportate în media fiabile”, subliniază coautorii, exprimând temeri în legătură cu un bilanţ şi mai mare.

Acuzând fraude masive, armata birmană a anulat alegerile legislative câştigate de partidul lui Aung San Suu Kyi şi a răsturnat guvernul acesteia.

De atunci, junta orchestrează o represiune la scară mare ce vizează orice voce disidentă, arestând până acum peste 23.000 de persoane, potrivit unui grup local de supraveghere.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri