Sari la conținut

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko, găsită vinovată pentru moartea a doi jurnalişti ruşi

 Foto: Wikipedia

Comandanta batalionului de volutari ucraineni Aidar a fost numită „mintea criminală” din spatele morţilor celor doi jurnalişti ai VGTRK, Igor Corneliuk şi Anton Voloşkin.

În timpul procesului, procurorii ruşi au cerut magistraţilor ca pilotul ucrainean să fie găsit vinovat pentru toate crimele înscrise în rechizitoriu. Ei au acuzat-o pe Savcenko de rolul jucat în moartea a doi jurnalişti ruşi, de tentativa de ucidere a unui civil şi de trecerea ilegală a graniţei în Rusia şi au cerut o pedeapsă de 23 de ani de închisoare şi o amendă de 1.500 de doalri.

Nadia Savcenko a negat acuzaţiile, iar avocaţii pilotului militar au susţinut că vor transferarea acesteia într-o închisoare ucraineană, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Ea a susţinut că va depune apel la decizia instanţei ruse.

De altfel, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogheri, a cerut Rusiei, în urmă cu două săptămâni, să o elibereze pe Nadia Savcenko, a doua zi după ce România şi alte patru state membre UE au cerut sancţionarea oficialilor ruşi responsabili pentru proces.

„Acesta nu mai este numai un caz judiciar sau politic; acum este o chestiune de compasiune umană. Starea sa medicală se deteriorează rapid şi ne temem cu toţii de consecinţe îngrozitoare, se arată într-un comunicat al lui Morgherini dat publicităţii de Reprezentanţa UE la Moscova.

Între timp, Savcenko, intrată în greva foamei la 3 martie, a început să bea lichide. Refuză, însă, în continuare hrana.