Presa bulgară: Întâlnire Traian Băsescu – Barack Obama în iunie, la o reuniune organizată în Polonia

Data publicării:
basescu obama presidency crop 1

 

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski organizează o serie de evenimente în legătură cu împlinirea a 25 de ani de la alegerile parlamentare poloneze libere, relatează cotidianul bulgar Standart, preluat de Mediafax.

La aceste evenimente au primit invitaţii liderii Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei, României, Bulgariei, Sloveniei şi Croaţiei.

Principalul subiect de discuţie va fi criza din Ucraina, poziţia Rusiei şi securitatea în regiune, inclusiv politica energetică.

Nu ar fi prima dată când șeful Casei Albe vizitează o țară din fostul bloc comunist și îi convoacă acolo pe toți liderii din Europa de Est.

S-a întâmplat în aprilie 2010, la Praga, când, după semnarea noului tratat START cu Rusia, președintele american a oferit un dineu la Ambasada SUA tuturor șefilor de stat din Europa de Est ale căror țări au aderat la NATO. A fost prezent atunci și președintele Traian Băsescu.  Presa a interpretat gestul președintelui american ca unul de asigurare a ţărilor din această regiune că Washingtonul va continua să le susţină, după ce abandonase, în septembrie 2009, un proiect al administraţiei precedente a lui George W. Bush privind instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa Centrală.  

Apoi, un an mai târziu, în mai 2011, în plină „Primăvară arabă”, președintele Obama a vizitat Polonia, unde i-a convocat la discuții pe liderii a 18 democrații est-europene. România și Serbia au boicotat însă summitul, pentru a protesta față de invitația adresată și președintelui din Kosovo, teritoriu a cărui independență nu este recunoscută de cele două state.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri