Primul discurs după șase luni. Preşedintele sirian a fost asaltat de o mulțime entuziastă

Data publicării:
06012013 20siria-42304

Actualizare ora 12.58. Bashar al-Assad a ieșit din sală făcând cu mâna, dar înconjurat de bodyguarzi vigilenți. Aceștia încercau să facă față oamenilor care se împingeau și se înghesuiau în dorința de a ajunge la președinte și de a-l atinge, potrivit imaginilor transmise de CNN.

Bashar al-Assad a propus organizarea unei conferinţe de reconciliere cu cei care nu au trădat Siria. În urma acesteia, ar trebui să rezulte un nou guvern, adoptarea unei noi constituţii, precum şi emiterea unui decret de amnistiere generală a rebelilor.

Planul lui Bashar al-Assad

Președintele Bashar al-Assad a prezentat un plan în trei etape, care ar urma să fie prevăzut de o „Cartă națională” redactată de toate părțile, ulterior urmând să fie supusă unui referendum național.

În etapa I, țările care înarmează „teroriștii” se angajează să nu-i mai finanțeze. Se opresc operațiunile „teroriste” pentru a permite întoarcerea refugiaților. Și armata pune capăt operațiunilor, dar își păstrează dreptul de a replica în caz de amenințare la adresa securității naționale. Se instituie un mecanism care să supravegheze respectarea angajamentelor de către părți, mai ales în ceea ce privește controlul frontierelor.

Etapa a II-a. Va fi organizată de către guvern o conferință pentru dialog național la care participă toate forțele. Va fi redactată o Cartă națională care să apere suveranitatea Siriei, unitatea și integritatea sa teritorială, respingând amestecul străin, terorismul și violența. Carta va face apoi obiectul unui referendum.

Se organizează alegeri legislative urmate de formarea unui guvern în care să intre toate componentele societății, conform Constituției, și care va avea drept sarcină aplicarea Cartei naționale.

În etapa a III-a, se formează un guvern conform Constituției, este organizată o conferință națională de reconciliere și se acordă o amnistie generală pentru toate persoanele deținute în cursul evenimentelor. Urmează apoi reconstrucția infrastructurii.

Reacții

După discursul său, susţinut la şapte luni după ultimul, Uniunea Europeană rămâne fermă pe poziţie: preşedintele sirian trebuie să demisioneze.

Ministrul britanic de externe a catalogat intervenţia lui Bashar al-Assad mai mult decât ipocrită, iar premierul de la Londra crede cu tărie că liderul de la Damasc trebuie să cedeze puterea. „Pleacă! este mesajul meu către Assad. Are mult sânge pe mâini. Peste 60.000 de oameni au fost ucişi în Siria”, a spus Cameron.

Rusia şi China şi-au folosit de trei ori până acum dreptul la veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU faţă de adoptarea unor rezoluţii pentru Siria. Acestea ar fi putut deschide calea unei intervenţii militare pentru îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al Assad care conduce ţarade aproape 13 ani.

_________________________

Actualizare 12.30. Assad a deplâns suferința poporului său și i-a condamnat pe opozanți ca fiind „criminali”. El a subliniat că „un nor negru” al durerii a cuprins fiecare colț al țării. Assad a mai declarat că opoziția împotriva sa nu este o revoltă. „Ar avea nevoie de o conducere - cine este liderul acestei revoluții?”, s-a întrebat președintele sirian.

„Ne aflăm într-o adevărată stare de război. Ne confrutăm cu un război distructiv venit din exterior. Această formă de război este mai distrugătoare şi mai periculoasă decât un război normal, pentru că nu foloseşte arme pentru a ne lovi, ci încearcă să ne atragă să-i desăvârşim planurile”, a spus președintele sirian.

Actualizare ora 12.14. „Conspirația se întinde în toată țara”, a anunțat președintele sirian în discursul televizat, acuzând că „unele națiuni” doresc distrugerea Siriei și a denunțat „tentative de fărămițare” a Siriei. El le-a mulțumit, în schimb, acelor țări „care au fost alături de Siria”. Discursul este televizat, iar al-Assad se exprimă în fața unei săli foarte mari, cu un auditoriu de câteva mii de persoane. Este vorba de Centrul pentru Cultură și Artă de la Damasc.

------------------------------------

Președintele Bashar al-Assad va ține un discurs duminică despre ultimele evoluții din Siria și din regiune”, a transmis agenția. În alocuțiunea sa, Assad va prezenta punctul său de vedere în legătură cu modul în care ar putea fi rezolvată criza din țară, care durează de 21 de luni.

Ora și cadrul în care va fi pronunțat acest discurs nu au fost precizate.

Potrivit ONU, cel puțin 60.000 de persoane au murit în conflictul dintre forțele guvernamentale și diversele grupări de opoziție – de la comuniști și liberali până la grupuri islamiste, inclusiv al-Qaida.

Puterile occidentale insistă ca președintele Bashar al-Assad să plece de la putere și să se formeze un guvern de uniune națională, în timp ce Rusia insistă pe ideea ca decizia să fie lăsată „poporului sirian”.

Ultimul discurs public pronunțat de Assad a fost în 3 iunie 2012, în fața Parlamentului. De atunci, a mai acordat doar două interviuri - cotidianului turc „Cumhuriyet” și televiziunii Russia Today.

În toate aceste trei intervenții, el a înfierat faptul că țara sa are de făcut față unui „adevărat război dus din străinătate” și s-a prezentat drept un bastion împotriva terorismului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri