PROTEST LA WASHINGTON. Sute de persoane au cerut închiderea închisorii Guantanamo

Data publicării:
12 2001guantanamo-43418

Protestul a avut loc în faţa Casei Albe, cu ocazia aniversării a 11 ani de la deschiderea centrului de detenţie aflat în cadrul bazei navale americane din golful Guantanamo, Cuba. Aici sunt reţinuţi şi interogaţi suspecţii de terorism.

Oamenii sunt închişi, pe termen nelimitat, fără să fie acuzaţi sau judecaţi. Asta este o situaţie inacceptabilă pentru orice ţară civilizată”, spune Andy Worthington, jurnalist independent.

Criticii spun că cele mai multe mărturii au fost obţinute de la deţinuţi după ce au fost torturaţi. Demonstranţii, îmbrăcaţi în combinezoane portocalii, au cerut preşedintelui Barack Obama să-şi respecte promisiunea din campania electorală, să închidă centrul şi să ofere un proces cinstit celor aflaţi după gratii.

Va rămâne preşedintele Obama în istorie ca un ipocrit când vine vorba de drepturile omului. Sau va rămâne în istorie ca o persoană care a închis Guantanamo şi care a readus domnia legii?”, declară Zeke Johnson, director de securitate natională, Amnesty International.

Închisoarea Guantanamo a fost deschisă în ianuarie 2002 de către fostul preşedinte George W. Bush, pentru a reţine teroriştii capturaţi în timpul operaţiunilor din Afganistan şi mai târziu, Irak. Proteste asemănătoar e au avut loc şi în alte oraşe americane, dar şi la Londra.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri