Radu Paraschivescu, despre scandalul de corupție din FIFA: Cred că și Atolul Mururoa putea organiza Cupa Mondială la un moment dat

Data publicării:
radu paraschivescu 24 intr-o ora

Eu am rezerve serioase că se va proceda la o reformă radicală”, a declarat scriitorul.

Am doza mea de scepticism, pentru că această formă de fraudă instituționalizată durează de decenii. Sepp Blatter este cureaua de transmisie sau este cel mai nou purtător al virusului corupției în fotbal”, a spus Radu Paraschivescu în emisiunea „24 într-o oră” de la Digi24.

Mi-e foarte greu să spun că Rusia va fi sancționată drastic după acest scandal și i se va lua dreptul de a mai organiza Cupa, pentru că ei vor spune: am investit atâtea zeci de miliarde, mizăm pe atâtea. Rusia are în general această retorică de tip „Nu ne supăraţi, că s-ar putea să vă supărăm și noi pe voi și nu se știe cum”. Se va ajunge, cred, la pedepse simbolice sau la palme-n caracter”, crede Radu Paraschivescu. „O palmă în caracter doare dacă ai caracter”, adaugă el.

E foarte greu să crezi că Rusia are o infrastructură fotbalistică mai bună decât Anglia, care n-a mai organizat Cupa Mondială din 1966, mai bună decât Belgia și Olanda, care au propus o candidatură comună, mai bună decât Spania și Portugalia, care au propus și ele o candidatură comună. Pe de altă parte, să muți Cupa Mondială în Qatar și să dai peste cap întregul Occident vorbește despre sume enorme care se învârt acolo, pentru că nu e vorba numai de căldura din timpul verii – asta se rezolvă ducând în noiembrie sau decembrie Cupa Mondială – dar în perioada aceea, țările din Occident au campionatele în plină desfășurare. Repetiția generală a fost făcută la handbal, la Campionatul Mondial, când Qatarul a reușit să piardă, totuși, finala, neavând niciun qatarez prin echipă, a arătat Radu Paraschivescu.

Ce se întâmplă acum în sport și în fotbal mai ales se întâmplă și în alte domenii ale vieții noastre. Există aceste noi creaturi prospere, ambițioase, care vor să ardă etapele și vor să ajungă Occidentul din urmă (..) Sunt oameni care funcționează în logica fraudei de decenii și nu li s-a întâmplat nimic în situații grave, în trucări de licitații, în organizări frauduloase de Cupe Mondiale sau de Jocuri Olimpice. Și în România s-a practicat această formulă”, atrage atenția comentatorul.

Eu mă tem că oamenii ăștia au uitat să gândească cinstit. Cred că vocația lor este frauda, prea e caracatița asta impecabil asamblată!”, constată Radu Paraschivescu. Banii sunt singurul scop, nu mai e vorba de putere, a continuat el.

Deși deocamdată nu sunt probe, Radu Paraschivescu îl consideră pe președintele FIFA, Sepp Blatter, principalul artizan al corupției generalizate din sânul organizației pe care o conduce. „Blatter este uns cu toate alifiile, este ca gâsca de pe care apa șiroiește. Blatter-blat e o coincidență semantică fericită pentru noi. Sau nefericită”, spune scriitorul. Blatter are „această dibăcie diabolică de a-și acoperi urmele și de a nu se lăsa târât în mod direct în afaceri dubioase”. El operează cu mari promisiuni. Printre altele, i-a promis în 2000 fostului președinte sud-african Nelson Mandela că va organiza Campionatul Mondial de Fotbal în 2006 în Africa de Sud. A fost organizat în Germania, dar s-a întâmplat apoi în 2010 în Africa de Sud și știm cu ce rezultate, ce catastrofă de organizare, reamintește Radu Paraschivescu.

„Blatter a știut întotdeauna să promită, pentru că fotbalul are o hartă încă neacoperită. S-au promis tuturor programe de dezvoltare, investiții enorme, cred că și Atolul Mururoa poate organiza Cupa Mondială la un moment dat, dacă se continuă în stilul ăsta”, spune comentatorul.

Totuși, scriitorul salută demersul justiției americane și îi subliniază particularitatea. „Sunt lucruri greu de crezut, greu de acceptat, e foarte bine că oamenii încep să vorbească, totuși. Coroborat cu o intervenție energică și limpede a justiției americane ar putea da o urmă de speranță pentru ce o să fie fotbalul de acum încolo, dar e o undă de speranță”, spune scriitorul. El a enumerat și câteva cărți pe tema corupției din fotbal, reliefând, însă, că demersurile justiției au mai multă greutate decât niște cărți ce pot fi suspectate de subiectivism.

„Dl Chuck Blazer n-a făcut mărturisiri în urma unui puseu de conștiință. El a fost strâns cu ușa.  (...) Aici e vorba și de sistemul de justiție american. Știți cum se spune: de moarte și de Fisc nu poți să scapi. Pe de altă parte, avem un secretar al Justiției, Loretta Lynch, aflată de o lună în funcție, care are nevoie de un trofeu”, a menționat Radu Paraschivescu.

În fața unui fenomen generalizat de corupție, în opinia sa, fotbalul adevărat este fotbalul unde se pune pariu cu colegii, cu prietenii, la ștrand, pe o ladă de bere.

Urmăriți comentariul integral al scriitorului Radu Paraschivescu în materialul video de mai sus. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri