Român în zonă de conflict: „Auzeam împuşcături, iar dimineaţă paznicii erau morţi"

Data publicării:
2101 20roman 20nigeria-44811

Tudor Martinescu are 40 de ani şi este din Constanţa. A lucrat trei ani în Nigeria, în industria petrochimică. Acum îşi aminteşte detaşat clipele prin care a trecut acolo. Cele mai dificile momente le-a trăit atunci când extremiştii nigerieni l-au luat prizonier, împreună cu mai mulţi colegi.

„Auzeam împuşcături, iar dimineaţă paznicii erau morţi. Erau extremiştii musulmani care atacau indiferent că le era sau nu foame. Ei te atacau şi te luau prizonier. Compania era obligată să plătească cel puţin 10.000-20.000 de dolari sau 15.000 de euro, depinde cum negociau ei. Banii trebuiau plătiţi. Dacă nu, efectiv nu ne eliberau”, povesteşte Tudor Martinescu.

Dincolo de gardurile campusului în care era cazat, moartea pândea la tot pasul. Iar acasă, familia sa aştepta veşti cu sufletul la gură.

„E o ţară foarte periculoasă şi mi-a fost frică, într-adevăr. Dacă nu-l auzeam zi de zi, eram îngrijorată”, îşi aminteşte soţia lui Tudor, Mihaela Martinescu.

Câştig net: 1.800 de euro pe lună

Soţul ei a rezistat trei ani în Nigeria. Mirajul banilor câştigaţi rapid l-a convins să-şi rişte viaţa.

„Cazarea, mâncarea şi paza sunt gratuite, iar banul, salariul este întreg. Am câştigat cam 1.800 de euro pe lună”, a explicat el. S-ar reîntoarce în Nigeria, ca să le asigure un viitor decent copiilor, mai ales că soţia sa este însărcinată din nou.

Însă, după recentele incidente din Algeria, familia speră să-l convingă să rămână totuşi în ţară.

Nigeria este una dintre ţările considerate periculoase pentru străini. În ultimii şase ani, trei muncitori români, care lucrau la exploatările petrolifere din delta Nigerului, au fost luaţi ostatici împreună cu alţu lucrători străini. Ei au scăpat cu viaţă, fie după plata unor răscumpărări pe care companiile angajatoare le-au plătit, fie în urma unor intervenţii în forţă ale autorităţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri