Rusia se retrage din Siria doar cu vorba

Data publicării:
vladimir putin GettyImages-450124128-2

Cred că scopul propus de Ministerul Apărării şi de forţele armate a fost atins. De aceea, îi ordon ministrului Apărării să înceapă retragerea majorităţii contingentului militar din Republica Arabă Siriană”, spunea Putin, luna aceasta.

Anunţul făcut pe 14 martie de Vladimir Putin nu corespunde cu situaţia de pe teren din Siria, susţine Reuters. Dintr-o analiză făcută de agenţia de presă şi din observaţiile bloggerilor din regiune reiese că Rusia trimite în continuare echipamente şi provizii în Siria.

De exemplu, la trei zile după anunţarea retragerii parţiale, Yauza, parte a "Expresului Sirian", poreclă dată navelor care aprovizionează forţele ruseşti, a părăsit portul Novorosiisk, aflat la Marea Neagră, cu destinaţia Tartous, baza navală a Moscovei în Siria. Potrivit Reuters, încărcătura era una extrem de grea, pentru că linia de plutire de abia se putea vedea.

Acelaşi lucru a fost observat şi la navele Caesar Kunikov si Saratov, folosite pentru a transporta trupe si vehicule blindate. Acum câteva zile, au fost filmate în strâmtoarea Bosfor când se îndreptau spre Siria şi ambele vase aveau linia de plutire mai jos, semn că erau încărcate.

La plecarea către Rusia, navele păreau mai goale, scrie Reuters. Toate acestea sugerează că Moscova lucrează intens pentru a-şi menţine infrastructura militară în Siria şi pentru a aproviziona armata lui Bashar al-Assad.

Corespondentul Reuters la Moscova spune că Vladimir Putin face un joc al rotaţiei.

Maria Tsvetkova, corespondent Reuters la Moscova: „Rusia a trimis două nave din Marea Mediterană în Marea Neagră, dar ele au fost imediat înlocuite cu unele noi. Rusia are încă nave de luptă în Marea Mediterană, avioane şi trupe”.

Aceste trupe au ajutat decisiv forţele siriene să recâştige Palmyra, după retragerea oficială anunţată de Vladimir Putin. Experţii spun că Rusia face mişcări pentru a asigura Siria atât de pe mare, cu forţele navale mobilizate în zonele de coastă, cât şi pe uscat, cu trupe masate în diferite locuri.

Potrivit Reuters, Moscova pare a avea mai mult de 10 nave în Mediterana, inclusiv vasul de razboi Zeleniy Dol, care este echipat cu rachete de croaziera Kalibr. Cât despre avioanele militare ruseşti din Siria, jurnaliştii Reuters afirmă că doar jumătate dintre acestea au fost aduse acasă.

Maria Tsvetkova: „Este foarte uşor să fie trimise rapid înapoi. Kremlinul ştie că preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, este singurul său aliat din Orientul Mijlociu şi Kremlinul va face tot posibilul pentru a-l susţine”.

Militari şi echipamente ale Moscovei staţionează în continuare în bazele Tartous şi Latakia din vestul ţării. Vladimir Putin declara, acum două săptămâni, că trebuie protejate în continuare de la sol, din aer şi de pe mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
Cum a cucerit planeta unul dintre cei mai de succes dăunători din lume
Pro FM
Christina Aguilera, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi rapid. Într-un body mulat pe corp, e...
Film Now
Filmul care a câştigat trofeul Palme d'Or la Cannes 2024. Greta Gerwig: Este magnific. Ne-a frânt inimile
Adevarul
Nu mai știm să spunem „nu". De ce tremură părinții în fața copiilor
Newsweek
VIDEO Instructorii români își iau rămas bun de la militarii ucraineni. F-16, în luptă din iunie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Cinci alimente comune care pot fi mortale pentru animalele de companie. La ce trebuie să aibă grijă...
Film Now
Keanu Reeves, îndrăgostit până peste cap de Alexandra Grant. Cum a fost surprins actorul din „Matrix” alături...
UTV
Livia Eftimie a postat primul mesaj dupa divortul de Catalin Bordea. „Cateodata iti vine sa mori. Doar pentru...