Rusia şi Israelul încearcă să dezamorseze o criză după doborârea unui avion rus în Siria

Data actualizării: Data publicării:
il 20 avion militar rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au încercat marţi să dezamorseze o criză după ce forţele siriene au doborât accidental un avion rus, în urma unor atacuri aeriene israeliene în Siria, relatează AFP.

Acest incident fără precedent a avut loc în contextul în care Rusia, aliata Damascului, şi Turcia, susţinătoarea rebelilor, au anunţat un acord cu privire la procincia Idleb, îndepărtând pe termen scurt perspectiva unei ofensive a regimului contra acestui ultim mare bastion insurgent din nord-vestul ţării.

Un Iliuşin-20 (Ol-20) rus a fost doborât luni seara în largul Siriei - din greşeală consideră Moscova - de apărarea antiaeriană siriană. Toţi cei 15 membri ai echipajului au fost ucişi, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Forţele siriene au deschis focul pentru a intercepta rachete israeliene, potrivit Moscovei, vizând depozite de muniţie în provincia de coastă Latakia (nord-vest), un bastion al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Este vorba despre cel mai grav incident între cei doi aliaţi de la începutul intervenţiei militare în Siria a Moscovei, în septembrie 2015, cu scopul de a susţine regimul de la Damasc, la acea vreme slăbit în faţa rebelilor şi jihadiştilor.

Avionul rus a fost „doborât de un sistem de rachete de tip S-200 (de fabricație rusească – n.red.) aparţinând armatei siriene, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Armata rusă a apreciat iniţial că Israelul este vinovat de dramă, din cauza tirurilor de rachete la Latakia, imputate de Moscova unui număr de patru avioane israeliene de tip F-16, soldate cu doi morţi şi zece răniţi, inclusiv militari sirieni, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

„Piloţii israelieni, care s-au acoperit cu avionul rus, l-au plasat sub focul apărării antiaeriene siriene”, a acuzat ministerul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a evocat după aceea „o înlănţuire de circumstanţe accidentale tragice”, părând să adopte un ton mai conciliant faţă de Israel.

„PERICOL DE ERORI DE CALCUL”

Într-o convorbire la telefon cu Neyanyahu, Putin a amintit că „asemenea operaţiuni ale forţelor aeriene israeliene încalcă suveranitatea siriană”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

„Preşedintele rus a îndemnat tabăra israeliană să nu permită ca acest tip de situaţie să se repete”, a adăugat Kremlinul.

Armata israeliană a contestat, la rândul ei, că aviaţia sa s-a servit de avionul rus ca acoperire.

Armata israeliană a recunoscut într-un comunicat - un fapt rar - că avioanele sale au atacat o instalaţie aparţinând armatei siriene, de unde, afirmă ea, sisteme care intră în fabricarea unor arme erau pe cale să fie livrate în contul Iranului mişcării şiite libaneze Hezbollah, oaia neagră a Israelului.

„Israelul consideră regimul lui al-Assad, a cărei armată a doborât avionul rus, drept întru totul vinovat de aceste incidente”, a declarat armata, exprimându-şi ”tristeţea” faţă de moartea ruşilor.

În convorbirea la telefon cu Putin, Netanyahu a anunţat că Israelul rămâne pregătit să acţioneze contra Iranului în Siria, evocând „tentativele” acestei ţări de a transfera Hezbollah „arme (...) (destinate) să fie utilizate contra Israelului”.

El a propus, de asemenea, ca ţara sa să-i ajute pe ruşi în anchetă.

În ultimele luni, Israelul şi-a multiplicat atacurile aeriene în Siria contra regimului şi aliatului său iranian, israelienii insistând că nu vor permiite Iranului să se servească de Siria ca de un cap de pod împotriva lor.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo şi-a exprimat „durerea” faţă de moartea echipajului avionului rus.

Acest „accident nefericit (...) ne aminteşte necesitatea de a se ajunge la soluţii permanente, paşnice şi politice în multele conflicte din regiune, dar şi cu privire la pericolul unor erori de calcul tragice” din cauza numărului mare de actori prezenţi, a declarat el într-un comunicat.

„ASIGURAREA UNUI ACCES UMANITAR”

Pe frontul diplomatic, un acord a fost dezvăluit luni seara de către Rusia şi Turcia cu privire la provincia Idleb, prin crearea până pe 15 octombrie a unei „zone demilitarizate” în acest ultim mare bastion insurgent din Siria.

Pe termen scurt, iniţiativa îndepărtează perspectiva unei ofensive a regimului şi aliatului său rus şi ar urma să ofere un răgaz într-o ţară sfâşiată din 2011 de un război soldat cu peste 360.000 de morţi.

Cu ajutorul militar al Moscovei şi-a multiplicat regimul sirian victoriile contra rebelilor şi jihadiştilor şi şi-a consolidat acapararea asupra a aproape două treimi din Siria.

În ultimele săptămâni el a comasat întăriri în jurul provinciei Idleb, care se află la frontiera cu Turcia, antrenând avertizări din partea ONU şi unor ONG-urii contra unei „catastrofe umanitare”.

Acordul dezvăluit de Rusia şi Turcia prevede înfiinţarea unei zone late de 15-20 de kilometri care urmează să folosească pe post de zonă-tampon între teritoriile insurgente şi zone guvernamentale din împrejurimi.

Ea va fi controlată de forţe turce şi poliţia militară rusă, iar tot armamentul greu urmează să fie retras din ea până pe 10 octombrie.

Autorităţile de la Damasc şi Teheran au salutat acest acord, dar şi secretarul general al ONU.

Antonio Guterres a îndemnat „toate părţile din Siria să pună în aplicare acest acord şi să asigure un acces umanitar sigur şi fără oprelişti în toate zonele”.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri