Avionul militar rus a fost doborât de armata siriană, dar Rusia amenință cu represalii Israelul

Data actualizării: Data publicării:
Russian_Air_Force_Ilyushin_Il-20_Naumenko-1

Avionul de recunoaştere rus dispărut de pe radare luni seara deasupra Mării Mediterane, în timpul unui atac israelian cu rachete în Siria, a fost doborât de apărarea antiaeriană siriană, a anunţat marţi armata rusă, relatează AFP, citat de News.ro. În schimb, Rusia amenință Israelul cu represalii, spunând că piloții israelieni sunt de vină pentru doborârea aparatului de zbor al aviației militare ruse.

ACTUALIZARE 14:45 - Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu l-a avertizat marţi pe omologul său israelian Avigdor Liberman că Moscova îşi rezervă „dreptul să riposteze” după doborârea din greşeală de către apărarea antiaeriană siriană a unui avion de recunoaştere rusesc, cu 15 militari la bord, Rusia considerând că Israelul este „total” responsabil pentru acest incident, întrucât antiaeriana siriană a lovit avionul rusesc în urma unui raid aerian israelian, transmite AFP.

„Ne rezervăm dreptul să ripostăm pe viitor”, i-a transmis la telefon Şoigu lui Liberman. Ministrul rus a menţionat că „vina” pentru moartea celor 15 soldaţi ruşi „aparţine în întregime Israelului”, doborârea avionului rusesc survenind după ce antiaeriana siriană a răspuns unui atac efectuat de aviaţia israeliană cu avioane F-16 asupra regiunii Latakia, fieful preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Avionul rusesc de recunoaştere, de tipul Il-20, a fost doborât în noaptea de luni spre marţi de o rachetă S-200 deasupra Mării Mediterane, la circa 30 de kilometri de coasta siriană, în timp ce se îndrepta către baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, la numai câteva minute după un atac efectuat în Siria de patru avioane F-16 ale armatei israeliene.

Armata rusă reproşează Israelului în special faptul că a avertizat-o cu privire la acest atac cu „mai puţin de un minut” înaintea executării lui. În plus, „piloţii israelieni, au folosit avionul rusesc drept acoperire, plasându-l sub tirul antiaerienei siriene”, mai menţionează Ministerul rus al Apărării.


Avionul de tip Iliuşin-20 (Il-20) ”a fost doborât de un sistem de rachete de tip S-200” aparţinând armatei siriene, iar cei 15 membri ai echipajului care se aflau la bordul aeronavei au fost ucişi, a anunţat Ministerul rus al Apărării citat de agenţiile ruse de ştiri.

Pe de altă parte, tirurile de rachete care au vizat luni seara depozite de muniţie la Latakia, în Siria, pe ţărmul Mării Mediterane, s-au soldat cu doi morţi, a anunţat marţi Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

SOHR nu a fost în măsură să precizeze dacă morţii sunt militari sau combatanţi din cadrul miliţiilor care luptă alături de regimul lui Bashar al-Assad.

”Două cadavre au fost găsite”, a precizat directorul SOHR Rami Abdel Rahman. ”Au fost rănite cel puţin opt persoane, inclusiv şapte militari sirieni”, a precizat el.

La scurt timp după acest atac, Rusia, care a intrat în războiul civil sirian alături de regim, a anunţat că unul dintre avioanele sale, cu 14 militari la bord, a dispărut de pe ecranele radarelor în sector şi a atribuit tirurile de la Latakia Israelului.

Atacurile au vizat ”depozite de muniţie” ale Institutului Industriilor Tehnice, la periferia oraşului Latakia, bastionul lui a-Assad, potrivit SOHR.

”Tirurile au fost intense şi au durat aproape o jumătate de oră”, a precizat Rahman.

Televiziunea de stat siriană a difuzat imagini care surpindeau explozii luminoase în aer. O sursă militară siriană, citată de agenţia oficială siriană de presă Sana, a dat asigurări că apărarea antiaeriană a fost declanşată pentru a ”contracara rachete ostile trase dinspre mare”.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că unul dintre avioanele sale, cu 14 militari la bord, a dispărut în timpul unui atac aerian efectuat de patru avioane israeliene de tip F-16 vizând infrasturcturi la Latakia. Ministerul a mai anunţat că rachete au fost trase de fregata franceză Auvergne, care naviga în zonă la momentul respectiv.

”Contactul s-a întrerupt cu echipajul unui Il-20 deasupra Mări Mediterane, la 35 de kilometri de coastele siriene, în timp ce se întoarce la baza aeriană de la Hmeimim”, în Siria, a anunţat ministerul rus, precizând că aeronava a dispărut de pe radare luni, la ora locală 23.00 (şi a României).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri