Scandal după ce o sculptură a lui Tutankhamon a fost vândută cu 6 milioane de dolari, la Londra

Data actualizării: Data publicării:
Tutankhamon
Foto: Getty Images

O sculptură reprezentând capul regelui Tutankhamon, veche de aproximativ 3.000 de ani, a fost vândută pentru 6 milioane de dolari la o licitație organizată de casa Christie's la Londra, joi, în pofida faptului că autoritățile egiptene au cerut returnarea relicvei, potrivit Financial Times.

Numele cumpărătorului sculpturii cu o înălțime de 28,5 centimetri nu a fost făcut public.

Sculptura provenea dintr-o colecție privată, Resandro Collection, însă autoritățile egiptene au cerut blocarea licitației și returnarea relicvei.

Joi, câteva zeci de persoane s-au adunat în fața sediului din Londra al casei de licitații, cu steaguri egiptene și pancarte pe care se putea citi textul "opriți tranzacțiile de antichități furate".

Egiptenii sunt de părere că locul sculpturii este într-un muzeu.

Ministrul pentru Antichități al Egiptului a declarat că, săptămâna viitoare, va organiza o întâlnire specială pentru a stabili măsurile care se impun. Totodată, acesta a spus că Guvernul egiptean va lua toate măsurile necesare pentru a recupera antichitățile scoase din țară ilegal.

Fostul ministru pentru Antichități, Zahi Hawass, a declarat că sculptura pare să fi fost "furată" în anii 1970 de la Templul din Karnak, la nord de complexul arheologic Luxor.

Ministrul egiptean de Externe a cerut ajutorul autorităților britanice și al UNESCO pentru a bloca licitația, dar astfel de intervenții sunt rare și au loc doar în cazul în care există probe clare.

Reprezentanții casei Christie's spun că sculptura este celebră și nu a fost niciodată obiectul unei anchete și au oferit chiar o listă a proprietarilor artefactului din ultimii 50 de ani.

Se crede că Tutankhamon (1941 - 1323 î.e.n) a devenit faraon în jurul vârstei de 9 ani și a murit zece ani mai târziu. Perioada sa de domnie ar fi trecut probabil neobservată dacă, în 1922, arheologul britanic Howard Carter nu i-ar fi descoperit mormântul aproape intact. Descoperirea a reînnoit interesul pentru Egiptul antic și a fost urmată de dispute privind adevărații proprietari ai artefactelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri