Siria. Inspectorii ONU încep investigațiile în suburbiile Damascului, unde a avut loc atacul cu arme chimice

Data publicării:
siria-violente-mfax-1

Înaltul reprezentant al ONU pentru dezarmare, Angela Kane, s-a întâlnit la Damasc cu ministrul sirian de externe pentru a stabili condiţiile în care inspectorii internaţionali vor vizita locul atacului cu arme chimice.

Guvernul sirian nu neagă folosirea acestui tip de arme, dar insistă că grupările rebele se fac vinovate. Dar aceste afirmaţii nu sunt crezute pe scena internaţională. Tot mai multe ţări afirmă categoric că regimul lui Bashar Al-Assad a fost în spatele atacului.

 „Este o crimă comisă de regimul sirian împotriva propriului popor. Este şocant. Aceste atrocităţitrebuie să înceteze”, spune Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

„Pot să va spun că dovezile sunt clare. Demonstrează că a fost un masacru făcut cu arme chimice şi că regimul Assad este responsabil”, a declarat la rândul său Laurent Fabius, ministrul francez de Externe.

Guvernul britanic este de părere că regimul Assad a amânat intenţionat intervenţia inspectorilor internaţionali, tocmai pentru a se asigura că nu poate fi găsit vinovat. Districtul Jobar al Damascului, unde au fost găsite depozite de arme chimice, a cunoscut lupte intense în ultimele zile între forţele guvernamentale şi rebeli.

„Unele dovezi au putut fi distruse din cauza bombardamentelor de artilerie, altele s-au degradat în ultimele zile sau au fost falsificate. Trebuie să recunoaştem că unele dintre aceste dovezi sunt compromise”, spune William Hague, ministrul britanic de Externe.

Voluntarii de la Medici fără Frontiere spun că 355 de oameni, printre care şi mulţi copii, au murit pe 21 august din cauza expunerii la agenţi neurotoxici.

Doar Iranul şi Rusia au mai rămas de partea regimului condus de Bashar Al-Assad şi avertizează Occidentul să nu intervină militar în Siria.

Bashar al-Assad consideră „nebuneşti” acuzaţiile occidentalilor privind un atac chimic

Bashar al-Assad a calificat drept „nebuneşti” acuzaţiile occidentalilor privind atacul chimic comis de regimul său şi a avertizat Statele Unite că planurile lor de intervenţie militară în Siria sunt sortite eşecului, într-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia, relatează Mediafax.

„Declaraţiile unor politicieni din Statele Unite şi Occident sunt o insultă la adresa bunului simţ. Statele Unite vor avea parte de un eşec ca în toate războaiele anterioare pe care le-au lansat, începând cu cel din Vietnam, dacă decid să efectueze o operaţiune militară în Siria”, a spus preşedintele sirian.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri