Siria. SUA şi UE cer anchetarea acuzaţiilor privind atacul cu gaze toxice

Data publicării:
siria5362942-AFP Mediafax Foto--

Opoziţia siriană susţine că forţele pro-guvernamentale au lansat o puternică ofensivă în apropierea capitalei Damasc, folosind bombe chimice împotriva populaţiei.

Numărul victimelor copii este foarte mare. Personal, am dus cu propriile braţe aproximativ 50 de copii morţi”, povestește un doctor sirian.

Nu este clar câţi oameni au murit în urma bombardamentelor şi câţi din cauza gazelor toxice.

Regimul de la Damasc susţine că acuzaţiile au fost fabricate de opoziţie,Romania si Finlanda dosar de razboi pentru a masca pierderile suferite de rebeli în urma ofensivei armatei.

Consiliul de Securitate al ONU s-a exprimat în termeni foarte evazivi şi asta din cauza Rusiei şi Chinei, care fac eforturi de multă vreme să protejeze regimul de la Damasc.

„Trebuie să se facă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat, iar situaţia trebuie urmărită atent”, a susținut Maria Perceval, ambasadorul Argentinei la ONU.

Statele Unite au evitat sa menţioneze dacă regimul de la Damasc a încălcat sau nu acea linie roşie dincolo de care s-ar impune o intervenţie militară. De altfel, Washingtonul consideră că o astfel de intervenţie nu ar fi în beneficiul său. Cel mai important consilier militar al preşedintelui Barack Obama a pus punctul pe i.

„În Siria nu este vorba de sprijinirea unei tabere din două, ci a uneia din mai multe. Indiferent ce tabără am sprijini, trebuie să fim gata să promovăm interesele ei şi ale noastre atunci când balanţa se înclină în favoarea acesteia. Acum nu este cazul", este de părere gen. Martin Dempsey, şeful statului major interarme al armatei americane.

"Folosirea forţei nu poate rezolva problemele istorice, etnice, religioase şi tribale care alimentează acest conflict”, mai spune oficialul american.

Uniunea Europeană a cerut o anchetă independentă asupra atacului.

„Sper că echipa de inspectori ONU din Damasc va avea acces imediat şi nerestricţionat la locul atacului, pentru a stabili adevărul”, a mărturisit William Hague, ministrul britanic de Externe.

Dacă se confirmă, ar fi cel mai grav atac cu gaze neurotoxice, după cel din Irak, din 1988, când peste cinci mii de oameni dintr-un oraş kurd au fost gazaţi, din ordinul lui Saddam Hussein.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri