Soldatul american care a fugit în Coreea de Nord abia ieșise din închisoare. Mama lui crede că și-a pierdut mințile

Data actualizării: Data publicării:
A North Korean soldier is on duty on the territory of North Korea next to the military demarcation line with south korea
Granița Coreei de Nord este puternic păzită. Foto: Profimedia

Militarul american care a trecut marţi graniţa din Coreea de Sud în Coreea de Nord a fost condamnat în februarie la o amendă pentru că a lovit şi avariat o maşină de poliţie la Seul, dezvăluie agenţia de presă sud-coreeană Yonhap miercuri, citând surse legale. El abia fusese eliberat din închisoare și urma să fie trimis înapoi în SUA, când a scăpat de sub supraveghere și a fugit în Coreea de Nord. Mama soldatului s-a declarat șocată la aflarea veștii.

Comandamentul ONU şi ministrul american al apărării Lloyd Austin au explicat marţi că soldatul american a trecut benevol şi fără autorizaţie graniţa dintre cele două Corei în timpul unui tur în Zona de securitate comună şi se crede că acesta a fost reţinut de autorităţile nord-coreene.

Ulterior, Pentagonul l-a identificat ca fiind „Pvt. 2nd Class” (fruntaş, una din primele trepte din ierarhia militară) Travis King, în vârstă de 20 şi ceva de ani, iar media americane au relatat că acesta urma să fie retrimis în SUA pentru măsuri disciplinare legate de acuzaţii de atac ce i-au fost aduse în Coreea de Sud.

El fusese eliberat din închisoare pe 10 iulie, după două luni de detenție, potrivit autorităților sud-coreene, citate de BBC, fără să precizeze pentru ce acuzații fusese închis.

Surse legale din Coreea de Sud au menţionat că Travis King, în vârstă de 23 de ani, a fost amendat cu 5 milioane de woni (aproape 4.000 de dolari) pe 8 februarie de un tribunal din Seul pentru distrugere de bunuri publice, între altele, fiind suspectat că a lovit în mod repetat portiera din spate a unei maşini de poliţie din Seul în cursul nopţii de 8 octombrie, provocând daune evaluate la 584.000 de woni (circa 460 dolari).

Soldatul a fost reţinut atunci de poliţişti la faţa locului, dar a refuzat să se identifice şi a proferat insulte la adresa coreenilor şi a armatei coreene, potrivit anchetei poliţiei.

Acelaşi soldat american este bănuit că a lovit cu pumnul în faţă un cetăţean coreean la un club de noapte din Seul pe 25 septembrie, dar nu a fost pus sub acuzare pentru acel incident, întrucât victima a afirmat că nu vrea ca acesta să fie pedepsit.

Mama lui King, Claudine Gates, s-a declarat „şocată” de vestea că fiul ei a fugit în Coreea de Nord, declarând pentru ABC News: „Nu-l văd pe Travis făcând aşa ceva”.

Ea crede că giul ei „și-a pierdut mințile”, deși nu știe ca el să aibă probleme psihice.

„Sunt atât de mândră de el. Vreau doar să se întoarcă acasă, în America”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri