Speranță la Washington. SUA ar putea evita intrarea în incapacitate de plată

Data publicării:
OBAMA-AFP Mediafax Foto-SAUL LOEB-2

După 15 zile de blocaj bugetar, la Washington au apărut primele raze de speranţă. „Sunt foarte optimist că vom ajunge la un acord rezonabil în cursul săptămânii, pentru a pune capăt paralizării statului, a plăti facturile ţării şi a porni negocierile pe termen lung, pentru a plasa ţara noastră pe un soclu bugetar solid”, a spus liderul majorității democrate din Senat.

Potrivit înţelegerii dintre democraţi şi republicani, Departamentul Trezoreriei va putea continua să se împrumute până la 7 februarie, iar statul federal îşi va relua complet activitatea până la 15 ianuarie. Acordul a fost posibil după ce democraţii au făcut concesii asupra unor aspecte ale reformei în sănătate.

Preşedintele Barack Obama a avertizat din nou asupra consecinţelor unui eventual faliment: „Dacă republicanii nu sunt dispuşi să lase deoparte unele interese partizane, pentru a face ceea ce este bine pentru ţară, riscul de faliment este mare. Iar acest lucru ar avea un efect devastator asupra economiei noastre”.

În lipsa unui compromis între cele două Camere ale Congresului, Statele Unite ar putea deveni prima ţară occidentală care intră în încetare de plăţi, după Germania nazistă, în 1933. Termenul limită expiră vineri, zi după care Trezoreria americană nu va mai putea plăti facturile statului federal şi nu se va mai putea împrumuta de pe pieţele internaţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri