Spionaj prin intermediul propriilor camere de securitate. Imagini din locuinţe din 250 de ţări, inclusiv din România, au ajuns pe internet

Data publicării:
camera securitate getty 1

Site-ul prezintă imagini din peste 250 de ţări, inclusiv România. Cele mai multe camere web sau de supraveghere ale căror imagini sunt disponibile pe site se află în Statele Unite (4.591), urmate de Franţa (2.058) şi Olanda (1.576). România se află pe locul 32, cu 84 de astfel de camere, scrie Mediafax. Un număr mic de imagini sunt disponibile inclusiv din ţări precum Nicaragua, Pakistan, Kenya, Paraguay şi Zimbabwe.

Majoritatea camerelor prezintă o imagine statică şi nu par să funcţioneze. Dar fiecare link vine cu ceea ce site-ul pretinde că sunt coordonatele GPS ale camerei, codul poştal, ora locală şi o hartă care arată localizarea exactă.

Cele mai multe camere din România repertoriate de site sunt din Bucureşti (52), Bacău (7) şi comuna Daia din Giurgiu (4). Acestea sunt amplasate în locuinţe sau curţi private, în birouri, magazine sau pe stradă. O imagine surprinsă într-o locuinţă privată din Bucureşti, de exemplu, prezintă un tânăr în propria bucătărie, în timp ce în alta apare un bărbat care lucrează în faţa computerului, într-o companie din Bucureşti.

Multe camere au fost instalate de persoane care vor să se bucure de o siguranţă mai mare, întrucât pot folosi camerele pentru a-şi monitoriza proprietatea de la distanţă, prin Internet. Dar oferind acces public la aceste dispozitive, site-ul expune momente intime din viaţa oamenilor, subliniază CNN.

Acesta pretinde însă că motivele sale sunt acelea de a atrage atenţia asupra problemei. Aceste camere nu au fost manipulate de hackeri. Proprietarii acestor camere folosesc parolele standard, din motive necunoscute, afirmă site-ul, care pretinde că îşi desfăşoară activitatea în deplină legalitate.

"Acest site are ca scop să arate importanţa setărilor de siguranţă. Pentru a scoate camera de pe site şi a modifica accesul din public în privat, singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să schimbi parola din fabrică", proclamă site-ul.

Potrivit BBC, camerele fabricate de compania chineză Foscam sunt cele mai numeroase, acestea fiind urmate de Linksys şi apoi Panasonic.

Proprietarii camerelor de supraveghere sunt sfătuiţi să folosească parole dificil de spart în locul celor standard care vin odată cu dispozitivul şi sunt sfătuţi să verifice echipamentul şi să oprească accesul la distanţă dacă nu au nevoie să le acceseze astfel.

Presa britanică a relatat joi că numeroase familii britanice sunt spionate online prin intermediul propriilor camere de securitate, invocând un site rusesc care prezintă scene preluate de la 600 de camere de supraveghere instalate în case, grădini, birouri, magazine, săli de sport şi restaurante din Marea Britanie. Printre cele mai şocante imagini sunt cele care prezintă bebeluşi care dorm în camerele lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Cum se explică violențele recente ale extremiștilor ruși în Daghestan. Mesajul ISIS după atacurile în care au...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...