Stewardesele companiei Turkish Airlines nu mai au voie să folosească ruj şi lac de unghii. Angajaţii protestează

Data publicării:
ruj

O măsură controversată a fost anunţată la compania aeriană Turkish Airlines: stewardesele nu mai au voie să folosească ruj de buze sau lac de unghii. În cazul balsamului de buze, sunt complet interzise produsele de culoare roşie sau roz. Motivul invocat de management este că unii pasageri au depus plângeri în acest sens. Criticii măsurii spun însă că schimbările ar face parte dintr-un demers de islamizare treptată a companiei şi a ţării.

Decizia a stârnit imediat nemulţumirea angajatelor, iar la protest s-au alăturat şi bărbaţi care lucrează pentru companie. „Conducerea afirmă că a luat această decizie în beneficiul pasagerilor, dar nu poate fi o cerere a pasagerilor, este o decizie luată din considerente politice şi ideologice”, consideră Attila Erkinpreşedintele sindicatului aviaţiei civile.

Măsura luată la Turkish Airlines vine după o serie de alte schimbări contestate de sindicalişti. Printre altele, este menţionată interdicţia de servire a băuturilor alcoolice la bordul curselor interne. Compania ar fi dorit să introducă şi uniforme noi mult mai conservatoare, dar acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată.

Chiar şi unii dintre pasageri privesc noile reguli cu reţinere: „Pe primul loc se situează securitatea mea, apoi calitatea serviciilor. Mă gândesc la confortul meu, nu-mi pasă de culoarea rujului stevardeselor. Nu are nimic de-a face cu securitatea. Nu cred că avionul se va prăbuşi din cauza rujului folosit de o doamnă”, declară un pasager.

Explicaţia conducerii este că operatorul aerian se află în plină campanie de rebranding, din care fac parte şi aceste măsuri. Noua politică ar promova „machiajul simplu” şi „un look natural”, spun oficiali ai companiei, citaţi de Euronews.

Alţi critici spun că schimbările vin pe fondul unor măsuri evidente de islamizare a societăţii turce - fenomen apărut odată cu venirea la putere a partidul islamic moderat condus de premierul Recep Tayyip Erdogan. De altfel, rugat să comenteze, ministrul turc al Transporturilor a evitat un răspuns direct. „Roşul este o culoare minunată, este culoarea drapelului naţional”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri