Studiu: Zborul cu avionul, mai sigur acum decât oricând. Care este probabilitatea ca cineva să moară într-un accident aviatic

Data publicării:
avion in zbor
Foto: GettyImages

Un studiu recent arată că în prezent zborurile sunt mai sigure decât au fost vreodată. Există o șansă la 13,7 milioane ca un pasager de oriunde în lume să moară într-un accident aviatic, relatează Euronews.com.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA au analizat datele globale despre numărul oamenilor care au călătorit cu avionul și decesele înregistrate în accidente aviatice între 2018 și 2022. Ei au descoperit că numărul celor care și-au pierdut viața în prăbușirea unui avion a scăzut cu o medie de 7% de la an la an.

Aceste rezultate urmează un model de „îmbunătățire continuă” care a început în 1968, când rata mortalității a scăzut în medie cu 7,5% pe an, chiar dacă numărul zborurilor efectuate a crescut constant.

Studiul vine în momentul în care producătorul american de avioane Boeing se confruntă cu o serie de probleme tehnice care au forțat compania să întrerupă zborurile de testare ale modelului 777-9. Autoritatea Federală de Aviație (FAA) a lansat, de asemenea, inspecții la 787 Dreamliner din cauza unor probleme la scaunul pilotului.

Rata mortalității, cu 36% mai mare în unele țări

Rata incidentelor depinde de țările dinspre și spre care zboară oamenii, cercetătorii împărțind țările în trei grupuri ca nivel de risc - scăzut, mediu și ridicat -, în baza datelor de siguranță a traficului aerian înregistrate pe tot globul.

Cel mai scăzut risc este în grupul de nivel 1, care include Uniunea Europeană, Australia, Canada, China, Israel, Japonia, Muntenegru, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite.

Printre țările situate în grupul de nivel 2 (risc mediu) se numără Bahrain, Bosnia, Brazilia, Brunei, Chile, Hong Kong, India, Iordania, Kuweit, Malaezia, Mexic, Filipine, Qatar, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda, Turcia , și Emiratele Arabe Unite.

Restul țărilor lumii sunt plasate la nivelul 3, în grupul cu risc ridicat.

Pentru primele două niveluri, riscul de deces este de unul la 80 de milioane de îmbarcări pasageri, arată studiul. Populația acestor țări reprezintă mai mult de jumătate din cei 8 miliarde de oameni ai lumii.

„În acest ritm, un pasager ar putea alege în medie un zbor la întâmplare în fiecare zi, timp de 220.000 de ani, înainte de a cădea victima unui accident mortal”, arată raportul.

Studiul a constatat că riscul de deces este cu aproximativ 36% mai mare pentru țările de nivel 3, dar decesele sunt în continuare în scădere și acolo.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul neaşteptat făcut de Lia Olguta Vasilescu în spatele lui Crin Antonescu! Nu şi-a dat seama că e filmată...
Digi FM
Kathleen Turner, actrița din „Giuvaierul Nilului”, de nerecunoscut. Vedeta în vârstă de 70 de ani se...
Pro FM
Anca Țurcașiu, declarații neașteptate despre căsătoria cu iubitul ei: „Trăim clipa!” Cei doi se cunosc de mai...
Film Now
CinemaCon 2025, în Vegas. „Box-office-ul este în declin. Avem nevoie de o redresare. Avem nevoie de mai multe...
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
Newsweek
Tăierea pensiilor speciale, praf în ochi. Propunerea guvernului îi lasă cu pensii de 38.000 lei
Digi FM
Acuzat de viol, Russell Brand, fostul soţ al lui Katy Perry, susţine că nu a fost „niciodată un violator”
Digi World
O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi...
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Kate Hudson, despre Matthew McConaughey, cu care a avut mereu super chimie pe ecran: „Este una dintre marile...
UTV
Romina Gingașu răspunde zvonurilor despre divorțul de Piero Ferrari. „Presiunea în cuplul nostru vine din...