SUA vs SpaceX. Compania lui Elon Musk este acuzată de discriminare și este dată în judecată

Data publicării:
bază SpaceX unde o rachetă se desprinde de pământ
SpaceX a „refuzat” să angajeze refugiați și azilanți calificați „din cauza statutului lor de cetățenie”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Departamentul de Justiție al SUA susține că SpaceX a refuzat să ia în considerare solicitanții de azil și refugiații pentru angajare, din cauza statutului de cetățenie și a intentat joi un proces împotriva companiei miliardarului Elon Musk, informează The Guardian.

SpaceX „a descurajat în mod susținut azilanții și refugiații să aplice pentru job-uri și a refuzat să-i angajeze sau să-i ia în considerare, din cauza statutului lor”, cel puțin din septembrie 2018 până în mai 2022, potrivit departamentului de justiție.

Acest proces civil vine la mai bine de doi ani după ce departamentul de justiție a dezvăluit în dosarele instanței că investighează compania de explorare spațială în urma unei plângeri conform căreia a discriminat cetățenii din afara SUA în timpul angajării.

„Investigația noastră a constatat că SpaceX nu a reușit să ia în considerare sau să angajeze în mod echitabil azilanță și refugiați din cauza statutului lor de cetățenie și a impus ceea ce a echivalat cu o interdicție de angajare a acestora, indiferent de calificarea lor, încălcând legea federală”, a declarat procurorul general adjunct Kristen Clarke, de la divizia pentru drepturile civile a departamentului de justiție, într-un comunicat.

„Investigația noastră a mai constatat că recrutorii și oficialii la nivel înalt SpaceX au întreprins acțiuni care i-au descurajat în mod activ pe azilanți și pe refugiați să caute oportunități de muncă în cadrul companiei”, a spus Clarke în comunicatul de presă, remarcând ulterior: „Prin acest proces, vom trage SpaceX la răspundere pentru practicile sale ilegale de angajare și vom rezolva astfel situația azilanților și refugiaților astfel încât să aibă oportunități de angajare echitabile și să-și contribuie cu talentul lor la forța de muncă a SpaceX.”

Space X susține că poate angaja doar cetățeni cu carte verde

Ca parte a presupusei sale discriminări împotriva cetățenilor din afara SUA, SpaceX a invocat în mod fals „legi de control al exporturilor” susținând că poate angaja doar cetățeni cu carte verde. Dar, insistă departamentul de justiție, aceste legi de control al exporturilor nu impun astfel de restricții.

Conform legilor privind controlul exporturilor, SpaceX și alte companii pot angaja azilanți și refugiați la fel ca cetățenii americani și deținătorii de carte verde, a spus departamentul de justiție. Presupusa discriminare s-a desfășurat la mai multe niveluri în timpul angajării.

Se presupune că SpaceX i-a descurajat pe refugiați să caute posturi prin „anunțuri publice, cereri de angajare și alte comunicări online de recrutare care excludeau azilanții și refugiații”, susțin oficialii. De asemenea, compania „nu a reușit” să cântărească în mod corect cererile de locuri de muncă de la refugiați și azilanți.

SpaceX a „refuzat” să angajeze refugiați și azilanți calificați „din cauza statutului lor de cetățenie”. Pe parcursul unei perioade de patru ani citată în proces, SpaceX ar fi angajat doar cetățeni americani și deținători de carte verde.

Departamentul de justiție cere bani pentru refugiații cărora li s-a refuzat munca

Posturile din care ar fi fost excluși solicitanții refugiați și azilanți nu erau doar posturi care necesită studii superioare. Pe lângă pozițiile în software și inginerie de rachete, de exemplu, locurile de muncă au inclus sudura, gătitul și spălatul vaselor.

Departamentul de justiție dorește ca SpaceX să ia în considerare în mod echitabil și să ofere plăți pentru refugiații și solicitanții de azil cărora li s-a refuzat în mod greșit munca din cauza acestei discriminări. Oficialii doresc, de asemenea, aplicarea de sancțiuni civile și modificări ale politicilor de angajare pentru a asigura conformitatea.

Nu este prima dată când una dintre companiile lui Musk este acuzată de comportament discriminatoriu. Un grup de foști angajați ai site-ului de socializare cunoscut anterior sub numele de Twitter (acum X), au depus o acțiune la începutul acestei luni, acuzând că Musk s-a implicat în discriminare de gen, vârstă și rasă, potrivit Insider.

„Faptul că mai multe femei decât bărbați au fost concediate nu este surprinzător, având în vedere istoria lui Musk de a face comentarii sexiste, înjositoare și ostile împotriva femeilor”, se spune în proces.

Plângerea civilă se referea la una dintre afirmațiile lui Musk ca dovadă a acestei presupuse discriminări. „Testosterone rocks ngl” (testosteronul e cel mai tare), a scris Musk, ca răspuns la comentariile lui James Cameron despre hormonul respectiv, ca fiind o substanță toxică pe care bărbații trebuie să o extirpe.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri