Sub conducerea lui Elon Musk, Twitter nu-și mai poate proteja utilizatorii de troli ori împotriva exploatării sexuale a copiilor

Data publicării:
Elon Musk, șeful Tesla
Foto: Profimedia Images

După ce Elon Musk a preluat conducerea Twitter, platforma de social media nu mai poate oferi în prezent niciun fel de protecție utilizatorilor săi împotriva exploatării sexuale a copiilor, a trolilor ori a campaniilor de dezinformare coordonate de entități statale, se arată într-o anchetă BBC.

În prezent, funcțiile Twitter create pentru protejarea utilizatorilor de trolling ori hărțuire se dovedesc a fi din ce în ce mai greu de menținut, în condițiile unui mediu de lucru „haotic” în care Elon Musk își face de fiecare dată apariția în spatele bodyguarzilor. conform mărturiilor făcute pentru BBC de către foști și actuali angajați ai companiei.

Sub conducerea lui Elon Musk, Twitter a devenit practic o platformă a dezinformării, unde discursul urii înflorește, numărul de troli a crescut, iar hărțuielile online s-au intensificat, odată cu sporirea conturilor care urmăresc profiluri care propagă mesaje abuzive și misogine.

Astfel, fosta șefă a departamentului design de conținut de la Twitter a spus că toți din echipa sa - care creaseră măsuri de siguranță precum așa-numitele „butoane de împingere” (nudge button) - au fost dați afară. Respectivele „nudge buttons” reușeau să reducă numărul de troli de pe plaftormă cu 60%.

Haos la Twitter. Musk nu are încredere în angajați și se înconjoară de bodyguarzi

În prezent, nimeni nu se mai ocupă cu astfel de sarcini, conform unui inginer care lucrează pentru Twitter. Una din grijile exprimate de experții consultați de BBC, este că inclusiv pedofilii ar putea folosi nestingheriți platforma Twitter pentru a ademeni victime ori pentru a-și împărtăși diverse linkuri.

În schimb, mesajele cu conținut „abuziv” s-au triplat de când Musk a preluat conducerea Twitter, conform unei cercetări făcute de o echipă de la International Center for Journalists și de la Univesitatea din Sheffield.

Acest haos se datorează, conform surselor citate de BBC, faptului că Musk nu are încredere în angajații Twitter. Miliardarul american și-a adus o echipă de ingineri de la Tesla pe care i-a pus apoi să evalueze codul scris de inginerii IT de la Twitter. Peste câteva zile, Musk a început să dea afară oameni, deși verificarea unui astfel de cod durează luni de zile.

În plus, miliardarul american este zilnic văzut în companie înconjurat de bodyguarzi care îl însoțesc chiar și când acesta merge la toaletă.

Conform lui Musk, prioritățile sale la Twitter sunt să facă această companie profitabilă și să o transforme într-un „campion al libertății de expresie”.

Zeci de mii de conturi conspiraționiste sau ale antivacciniștilor au fost deja deblocate

Încă din luna ianuarie, Twitter deblocase zeci de mii de conturi de când a fost preluat de Elon Musk, multe dintre acestea aparţinând adepţilor teoriilor conspirației sau antivacciniștilor.

Peste 27.000 dintre conturile redeschise fuseseră suspendate din motive de dezinformare, hărţuire şi manifestări ale urii, afirmă dezvoltatorul Travis Brown, precizând că numărul acestor conturi ar putea fi mult mai mare.

„Restabilirea acestor conturi va face ca platforma să fie foarte căutată de cei care vor să răspândească informaţii false”, atrage atenţia și Jonathan Nagler, co-director al Centrului pentru reţele sociale şi politică al New York University (NYU). „Şi va exista mai puţină moderare a discursurilor urii, ceea ce va face ca reţeaua să fie mai puţin ospitalieră pentru mulţi utilizatori”, a adăugat el.

Printre personalităţile care au revenit pe reţea se numără figuri antivaccinare precum cardiologul Peter McCullough sau medicul Robert Malone, care a fost suspendat, în urmă cu un an, pentru că a atras atenţia asupra riscului presupus al vaccinurilor împotriva coronavirusului, fără a oferi ca dovezi informaţii verificate.

De la ridicarea suspendării contului său, Robert Malone, care are peste 869.000 de abonaţi, a postat mai multe mesaje care distribuie informaţii false despre vaccinul împotriva COVID-19.

Printre foştii paria care acum au primit din nou acces la reţeaua de socializare se numără de asemenea şi ex-preşedintele Donald Trump, care, pentru moment, îşi respectă totuşi promisiunea de a nu reveni şi de a nu utiliza decât reţeaua de socializare Truth Social, pe care a creat-o el însuşi în urmă cu an.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri