Răsturnare de situație în cazul tânărului condamnat la închisoare pe viață, în Dubai

Data actualizării: Data publicării:
matthew hedges

Matthew Hedges, studentul britanic condamnat săptămâna trecută la închisoare pe viață în Emiratele Arabe Unite, acuzat de spionaj, a fost grațiat, scrie BBC News.

Tânărul în vârstă de 31 de ani se afla în Emiratele Arabe Unite pentru a se documenta pentru lucrarea sa de doctorat. El a fost arestat pe aeroportul din Dubai, a fost acuzat de spionaj și condamnat la închisoare pe viață după o audiere care a durat doar cinci minute.

Familia lui Matthew Hedges spune că acesta a fost obligat să semneze o declarație în limba arabă, o limbă pe care nu o cunoaște, și că nu i s-a permis să își angajeze un avocat.

Hedges, student al Universității Durham din Anglia, a fost arestat pe 5 mai, pe aeroportul din Dubai, când se întorcea acasă. El a fost ținut timp de șase luni în carceră, însă fusese eliberat pe cauțiune luna trecută.

După condamnarea la închisoare pe viață a tânărului, Marea Britanie a avertizat cu privire la „consecințe diplomatice grave” dacă autoritățile din Emiratele Arabe Unite nu îl eliberează.

Pe 15 octombrie, procurorul general al Emiratelor, Hamad Al Shamsi, a anunțat că Hedges este acuzat de „spionaj pentru un stat străin, de punerea în pericol a armatei, a economiei și a securității politice a Emiratelor”, adăugând că tânărul a intrat în țară sub „pretextul documentării tezei sale de doctorat”.

Soția lui Matthew Hedges a denunțat faptul că acesta a avut parte de un tratament brutal în primele luni de detenție. Britanicul ar fi fost interogat fără prezența unui avocat, fără să aibă acces la consulatul Marii Britanii și a fost ținut la carceră.

„Lui Matt i s-a administrat un cocktail de medicamente, printre care Xanax, Valium și Ritalin. După luni întregi la carceră ajunsese să vomite zilnic”, a spus soția lui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri