Traficanții de droguri din Brazilia impun reguli stricte în favele pentru a opri răspândirea COVID-19 și distribuie săpun localnicilor

Data actualizării: Data publicării:
Coronavirus, Brazilia
Cea mai afectată regiune a lumii ajunge la 10 milioane de cazuri de infectări cu coronavirus. Foto: Profimedia Images

Traficanții de droguri dintr-una din favelele cele mai cunoscute din Rio de Janeiro au impus reguli stricte cetățenilor, pe fondul temerilor tot mai mari privind impactului pe care virusul l-ar putea avea asupra unora dintre cei mai săraci cetățeni din Brazilia, scrie The Guardian. În tot acest timp, președintele Jair Bolsonaro a minimizat riscurile legate de pandemia de COVID-19, care a ucis deja peste 21.000 de persoane în lume.

În ultimele zile, pe măsură ce numărul cazurilor de infectare a crescut, membrii unei bande din favela Cidade de Deus (orașul lui Dumnezeu) din vestul orașului Rio, le-au ordonat cetățenilor să rămână în case după ora 20:00. Astfel, într-o aparentă încercare de a preveni răspândirea cazurilor de coronavirus, liderii bandelor care controlează favela, au preluat atribuțiile autorităților, în absența unor măsuri clare impuse de Guvern.

"Toți cei care sunt prinși pe străzi vor fi pedepsiți. Cel mai bine este să rămâneți în casă și să vă liniștiți", este unul dintre mesajele care se aud în aceste zile, în Cidade de Deus.

„Traficanții fac asta deoarece guvernul este absent. Pentru noi, autoritățile nu au nicio putere”, a declarat un rezident pentru The Guardian.

Și în Morro dos Prazeres, traficanții de droguri care controlează zona le-au impus localnicilor să circule doar în grupuri de două persoane. Aceeași situație este prezentă și în Rocinha, una dintre cele mai mari favele din America Latină.

"După ora 20.30, toată lumea trebuie să rămână în casă, altfel vor exista urmări grave. Am rămas acasă, speriat și cu mâinile pline de dezinfectant", a declarat un alt bărbat.

În Santa Marta, o favela care stă în umbra statuii Mântuitorului Iisus Hristos, traficanții au distribuit săpun localnicilor și au instalat mai multe semne de atenționare, pe străzi: „Vă rugăm să vă spălați pe mâini înainte de a intra în favelă".

„Cred că au scris asta pentru cei care vin aici să cumpere droguri, ca să nu transmită virusul”, a spus un localnic. „Dar nu va funcționa. Oamenii care locuiesc aici stau uneori și două săptămâni fără apă potabilă. Dacă oamenii nu pot nici măcar să-și asigure sursele de hrană, cum ar putea să rămână curați?”

Președintele brazilian de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, susține că coronavirusul este „un truc mediatic” și că boala nu este altceva decât „o gripă ușoară”. Acesta a acuzat dușmanii politici și presa că au „păcălit” în mod intenționat cetățenii Braziliei cu privire la pericolele coronavirusului, informează The Guardian.

Într-un interviu acordat duminică seara, Bolsonaro i-a criticat pe guvernatorii statelor cheie, inclusiv Rio de Janeiro și São Paulo, care au ordonat locuitorilor să rămână acasă și au decis să le impună carantină.

„Oamenii vor vedea în curând că au fost păcăliți de către acești guvernanți și de marea parte a mass-media când vine vorba de coronavirus”, a spus Bolsonaro, în timp ce proprii oficiali ai sănătății au anunțat 59 de decese și 2,554 de cazuri de coronavirus în Brazilia.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...