Un an de la revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin

Data publicării:
putin afp mediafax foto vladimir rodionov-62480

Vladimir Putin a preluat puterea în plină criză economică, iar promisiunile legate de relansarea economiei nu au fost respectate. Încă de la câştigarea alegerilor din 4 martie 2012, contestatarii săi îl anunţau că nu va avea un mandat uşor.

Acum un an, Vladimir Putin revenea la Kremlin într-o situaţie tensionată după ce mai multe manifestaţii împotriva sa se soldaseră cu zeci de răniţi şi sute de arestări. Tocmai de aceea, analiştii spun că preşedintele rus şi-a petrecut primul an din cel de-al treilea mandat încercând să reducă la tăcere opoziţia.

Kremlinul a transmis semnale clare odată cu procesul Pussy Riot, când două dintre membrele formaţiei au fost condamnate la doi ani de închisoare, după ce au cântat o rugăciune punk antiPutin într-o biserică.

Iar acum, Alexei Navalni, cel mai popular lider al opoziţiei şi critic acerb al preşedintelui rus, este judecat pentru deturnare de fonduri, un proces care ar fi fost fabricat la ordinul direct al lui Vladimir Putin.

Eu, alături de voi, nu mă tem de nimic. Ca şi voi, am de pierdut, dar înţeleg pentru ce lupt. Lupt pentru un nou viitor pentru familia mea, pentru copiii mei”, spunea Alexei Navalni.

Vladimir Putin se confruntă cu cele mai ample mişcări de contestare, iar popularitatea sa este mai mică faţă de primele două mandate. De altfel, în preajma împlinirii unui an de la revenirea la Kremlin, au fost organizate mai multe manifestaţii care au scos în stradă zeci de mii de oameni.

În afară de mişcările de contestare, şi economia îi pune probleme lui Vladimir Putin. Exporturile de ţiţei şi gaze au scăzut. Aflată la mijloc între recesiunea din Europa şi încetinirea Chinei, economia rusească ar putea înregistra creştere zero anul acesta. Ceea ce este departe de ţinta de cinci la sută creştere anuală pe care o viza Vladimir Putin când a revenit la Kremlin acum un an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri